HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Elet az ashramban - 2. resz

2008.12.04. 11:20 Balazs.Indiaban

Mar lassan egy hete vagyok itt. Egyre inkabb kezdek becsatlakozni az "itteni eletbe". Sok helyi sracot megismertem: Szudir, Lal, Vimal - a tobbek nevet nem tudtam megerteni, megjegyeni. Ah! Igen! Van meg egy Tuna nevu srac is - konnyu megjegyenzi: angolul ugyanis tonhalat jelent. :o)
Osszesen mint egy 20-25-en tanulnak itt a 3 eves kepzes kereteben. Ami erdekes, hogy van koztuk ket feher: ket holland is. Az egyik egy alig 18 eves srac. Baromi fegyelmezett es "nagyon jol tolja"! Kivancsi vagyok milyen arcot vagtak az osei, amikor bejelentette: "3 evre Indiaba koltozik jogazni."
A tobbiek mind hindusok, 4-5-en pedig mar felavatott swamik vagyis szerzetesek, akik lemondtak minderol. Az indiai jog szerint 3 fele ember van: elo, halott es swami. Utobbi kettonek nem lehe semmilyen tulajdona. Az egyik swami elg "komoly" arcnak tunik: a "szokasos" narancs-voros ruha es pici konty mellett egy  mantra (szanszkrit ima) van a homlokara tetovalva ekes dvanagari-irassal...
A huszonegynehany bentlakos, "Gurukulam programban" resztvevo diak mellett vagyunk mi vendegek ugy 5-6-an. Nekunk sokkal szabadabb a programunk: resztvehetunk barmelyik belsos, gurukulamos programon, de szerveznek igeny szerint minket erdeklo, szemelyre szabott orakat is. Igazan az olassz sraccal szoktam beszelgetni, aki az nap jott, amikor en. Van egy sajat kavezoja Firenzeben, de mivel telen nincsenek turistak, nincs akkora hajtas, igy telen utazgat. Dec. 26-an hagyja el az ashramot - akarcsak en - hogy Malajziaba repuljon buvarkodni, raftingolni, egy szoval szorakozni kicsit. Szobakerult egyszer a gazdasagivalsag, mire o orommel mondta: pont jokor jott, mivel legnagyob konkurenciaja a ter tul oldalan iden osszel valszeg emiatt huzta le a rollot. "Mindig mondtam nekik, hogy meg se kellett volna nyitniuk!" - mondta kicsit diadal ittasan. Jo fej emberke: mindig mosolyog es a legtobb olasszal ellentetben egesz jo az angolja.
A masik "cimboram" a honfitarsam: Andras - vele nem nagyon tudok mostansag beszelni: 10 napra nemasgi fogadalmat tett. Elsore talan marhasagnak tunhet nektek, de ide elmelyulni jonnek az emberek. Annyi zaj es nyusges veszi az embert korul a mindennapi eletben, hogy neha jo egy kis kikapcs. O egyebkent masod eves matematikus az ELTEn es halasztott egy felevet, hogy itt lehessen. Oktober eleje ota van itt...
Az egyik bentlakos diaktol ("fedoneve": Lal) megkerdeztem: van-e meg naluk kaszt-rendszer. A srac kontorfalazva, nehezkesen, de bevallotta: hogy a kormany akarmit tehet, hozhat akarmilyen torvenyt, ez a kultura resze es az is marad. (Az indiai alkotmany hivatalosan tiltja a kaszt szerinti megkulonboztetest). Ami erdekes, hogy alapvetoen hindu eredetu szokasrol, "tarsadalmi rangsorrol" van szo, ugyan akkor a helyi muszlimok, szikek es keresztenyek, vagyis mindenki betartja - tobbe, kevesbe.

Egy het alatt bepiszkolodott mind a ket szep feher "helyi gunyam". Megprobaltam kimosni, de mososzerem nem leven nem sikerult tul jo. Ezert szolnom kellett Dianne-nek, az ashram malaj szarmazasu, de gyakoraltilag itt elo mindenesenek, hogy keritse elo nekem a "laundery-mant" vagyis a "mosoembert". Tegnap meg is jelent a kisse foghijjas, angolul nem beszelo hindu bacsi az ajtom elott. Kezibe nyomtam a szennyest es mara kimosva, kivasalva vissza is hozta! A ket nadrag, ket  ing, ket par zokni es egz alsogatya mosasa mindossze 400 forintnak megfelelo helyi penzbe kerult.

Mar multkor is irtam talan, de mar kezd fokozodni a helyzet a kaja fronton. A szakacs egy hete ugyanazt fozi - minimalis elteressel. Ugyanaz a fuszerezes, legfeljebb a karfiol koncentracio ingadozik. Lassan mar csa a csapatira, a kenyerre epithetek.

A hetvegen elmegyunk a szomszedos Haridwarba, ami olyan kicsit a Hinduknak, mint a muszlimoknak Mekka vagy Medina. Erdekes lesz...

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr40803176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hricsi84 2008.12.04. 22:55:09

Kitartás a kajával!!! :))

Fényképeket tudsz csinálni?

BarbiM 2008.12.06. 18:20:25

Érdeklődéssel olvasom a bejegyzéseidet, egész biztosan izgalmas lehet ekkora kultúrális változást átélni, írj minél többet, hogy kicsit mi is átélhessük:-)! Mi hiányzik a legjobban (a családot és a jó kis magyaros kajákat leszámítva:-)? Van időd szabadidős tevékenységre is (pl. kicsit jobban körülnézni) vagy az első hónapot inkább a meditálásra szánod? Hol szállásoltak el, van külön szobád vagy "sorstársaiddal" osztozol? Milyen ezek a közös foglalkozások amiket említettél, itt közösen meditáltok vagy beszélgetések vannak? Az ashramban angolul folyik minden? Részt veszel hindu szertartásokban is? Huh, mennyi kérdés, remélem majd lesz időd megválaszolni:-)

Zeeman 2008.12.08. 12:01:04

Még jó h msn-en is tartjuk a kapcsolatot de majd várom a leírást is h hogyan zajlik a bentlakók szellemi képzése(persze csak a zanzás és tömör, közérthetőbb változatban). A részleteket meg majd itthon:))
Na és a fotóóóóók!!:)))
Mekkora már a szakállad?? Remélem mikor hazajössz még látlak hosszú szakállal:))

Balazs.Indiaban 2008.12.08. 12:29:21

Minden kerdesre igyekszem valaszolni alkalmadtan. :)

Balazs.Indiaban 2008.12.11. 11:18:53

Valasz Barbinak:
Mi hianyzik a hozzam kozel allo szemelyeken kivul?
Igazan semmi. En eleg jol erzem magam itt - mint ahogy sztem ha nem is barhol, de szerete a vilagba sok helyen. Elegge vilagpolgar lettem sok utazasom soran, amivel eddig megaldott a Magassagos. Otthonom az egesz vilag! :o)
Sot, bevallom: a magyaros kaja sem hinyzik annyira. Az ashram-beli kajaval csak az a bajom, hogy nem eleg valtozatos.
VAn idom korul nezni: mivel en vendeg vagyok itt, szabadon jarok kelek, azon a programon veszek reszt, amelyiken akarok. Semmi sem kotelezo. Rendszerint reggel megnezem az etkezo oldalan a a ki irast mi a mai program es eldontom erdekel-e. A reggeli hatha jogan (tudo: amikor "tornazunk" :o)) mindig ott vagyok, amugy magam dontok. Kitalaltam magamnak egy sajat programot es azt hajtom vegre minden nap + alaklamankent reszt veszek az erdekesebb programok.
Mivel pedig vasarnap nincsenek programok, igy arra napra kirandulast szervezunk magunknak a kornyeken.
Van egy sajat ketszobas ossz komfortos hazikom. Az ashram sok kicsi haziko rendezett soraibaol es nehany nagyobb epuletbol all. Kicsit olyan mint "aprajafalva". :o)
A programokrol: a nap imaval kezdodik es azzal er veget. Ez azt jelenti hogy mantrakat enekelunk. TErmeszetesen ez sem kotelezo - itt semmi sem kotelezo. Bevallom eddig egy reggeli iman sem voltam: 5.15 nekem meg tul koran van, de azert a 5.45-os hatha jogar oda vonszolom magam. Jol at mozgatnak, igy rendszerint a kozepere-vegere fel is ebredek. Utana reggeli, utana kozos meditacio. Ez utobbi tobbnyire Swamij (Swami Veda Bharati - az ashram India szerte koztiszteletben allo szellemi vezetoje) iranyitasaval folyik, mar amikor ott van az ashramban. Sokat utazik India es vilagszerte es tanit. Akkor ment el kb. amikor en megerkeztem, de a hetvegen ujra itt lesz es iden mar nem is utazik el sehova. O az egyik legnagyobb ma elo jogi - bar sajat elmondasa szerint meg 3-400 evnyi gyakorlasra lenne szukseg. hogy utol erje gurujat. Pedig neki kb. felperc elerni a "megvilagosodast" jelento (utalom ezt a kifejezest, mert elcsepelt) samadhi tudatalapotat... Ezt hallva mindig elgondolkodom: hogy hol vagyok en ehhez kepest?! :oD Sebaj! Nincs mas hatra mint elore! :o)
Szal meditacio utan 10-12 kozott orak vannak kulonfele temaban. Majd ebed, utana emesztest segito legzes-gyakorlat. Uana megin egz eloadas, ralaxacios gyakorlat, hatha-joga vacsi, eloadas, ima, 9-kor vege a napnak.
VEttem reszt hindu szertartason is: ket aaratin is reszt vettem. Az egyiken mint turista, a masikon mint aktiv resztvevo.
Az ashram nyelve az angol. :o)
süti beállítások módosítása