HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Benaresz

2009.03.18. 08:36 Balazs.Indiaban

"Benaresz venebb a tortenelemnel, oregebb a tradicional, osibb minden legendanal, es ketszer olyan osinek tunik, mint mindharom egyuttveve."
                                                                                                    Mark Twain

 
 Napfelkelte a Gangesz folott

 

Kashi, Benares, Banaras, Varanasi - a varos szamos neve jol jelzi tobbevezredes multjat. A varos a hinduizmus legszentebb helye. Aki teheti ide jon meg halni, vagy rosszabb esetben csak a hamvait hozzak ide, hogy a Gangeszbe szorjak.

Varanasiban az elet es halal kulonos egymas mellett "elese" figyelheto meg: a Gangesz partjan a nap 24 orajaban egetik a halottakat es lapatoljak a hamut a folyoba. Par tizmeterrel arrebb tucatnyian furdenek, fogat mosnak, mosogatnak szinten a szent folyo vizevel. 
Ganga Anya - ahogy itt nevezik - a vilag egyik legszennyezettebb folyojanak kepeben testesul meg. A benne talalhato bakteriumok szama a furdesre alkalmas WHO hatarertek 3000-szerese. A helyieknek ez mit sem art: Ganga Anyanak eszeben sincs mergezni hiveit, akik istenkent tisztelik.  Ok meg is ihatjak - lattam ilyet - es semmi bajuk sincs tole. Persze ha en ernek hozza, biztos ki torne rajtam a kolera...
Genetika, evolucio, kivalo immunrendszer  vagy a hit ereje? Ki tudja - lenyeg, hogy mukodik...

 
 Egy reggel a Gangesz egyik ghatjan

 

 

 
 Egy szadhu

 

 
 Furdes

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr171009113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása