HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Az Istenek koztunk jarnak...

2009.02.16. 11:36 Balazs.Indiaban

Az alabbi kis iras elter az elobbiektol a tekintetben, hogy  nem az itteni elmenyeimet hivatott elmeselni. Sokkal inkabb betekintes kivan adni az indiaiak vilagnezetebe, hitvilagaba. Ezt elolvasva talan erthetobbe valik a "guru-jelenseg", amivel az elozo bejegyzesemben is talalkozhatott az Olvaso.  Figyelem! Az irasnak van nemi filozofikus beutese - lehetseges, hogy az atlagosnal tobb idot es turelmet igyenel az elolvasasa.
 

Bar Indiaban mintegy 330 millio istenseget tisztelnek, valojaban csak egyetlen Isten, Osok letezik: Brahman. Az osszes tobbi  istenseg Brahman kulonbozo aspektusai, arcai csupan. Shiva peldaul Brahman pusztioto mivoltat testesiti meg, mig peldaul az elefantfeju istenseg: Ganesha az embereket segito, szerencset hozo aspketusat szemelyesiti meg.
Ebben a felfogasban rejlik India kulturalis, vallasi sokszinusegenek kulcsa: Indiaban valamennyi vallas bekeben megfer egymas mellett. Minek is veszekednenek rajta, hiszen egy az Isten: van aki Shivank hivja, van aki Allahnak vagy eppen Jahvenak nevezi. Lattam mar Indiaban kereszteny templomot es mecsetet egymas mellett, Mysorban a muszlim Adil egy hindu baratjahoz vitt el szobrokat venni, lattam szemig feketebe csomagolt lanyokat szariba oltozott hindukkal, mint legjobb baratnokkel beszelgetni...
Az egyetlen Isten - nevezzuk inkabb Osoknak - letezese pedig (szerintem) konnyen belathato: a semmibol nem lesz valami. Ha nem fogadjuk el azt az axiomat, hogy letezik egy olyan Osok, egy olyan "valami", ami mindig is letzett, idotlen, akkor a megoldhatatlan "tyuk-tojas problemahoz" jutunk.
Arrol lehet vitatkozni, hogy ez az Osok szemelyes, szemelytelen, ilyen, olyan, azonban letezesenek elfogadasa nelkul egytelen vilagot magyarazo elmelet sem allja meg a helyet - meg a jelenlegi "favorit": az osrobbanas sem. Valaminek fel kellett robbannia...
(Elnezest az elozo ket magan velemenyemmel "atitatott" bekezdesert; igyekszem targyilagosabb lenni, de nem igerem, hogy nem lesz tobb ilyen :o)) 

 

 
Az indiai vilagnezet alapja a reinkarnacio, vagyis a halhatatlan lelek ujja szuletese. Brahman a teremtes soran minden lenybe lelket helyezett, egy darabot sajat magabol. - lényegében saját magát. Ez a lelek minden leny igazi enje, Onvaloja, amely Brahmanhoz hasonloan halhatatlan, elpusztithatatlan, mindent tudo es orokke boldog (Tat, Chit, Ananada).  A halhatatlan  lelek ujra es ujra testet olt, hogy tapasztalatokat szerezve fejlodjon, amig el nem eri a tokeletesseget es ra nem ebred isteni Onvalojara  ill. a korulotte levo vilag hamissagara. (Az indiai filozófiában azt tekintik igaznak, valósnak ami sosem változik, állandó - ez pedig csak Brahmanra igaz.)
A reinkarnacio lenyegeben a lelek evolucioja.
A Bhagavad Gita, India egyik legszentebb irata igy ir errolo:

22. vers

Miként az ember leveti elnyűtt ruháit és újakat ölt magára,
úgy adja fel a lélek is az öreg és hasznavehetetlen
testeket, hogy újakat fogadjon el helyükbe.

23. vers

A lelket semmilyen fegyver sem képes feldarabolni, tűz nem
égeti, víz nem nedvesítheti, és a szél nem száríthatja.

24. vers

Az egyéni lélek törhetetlen, oldhatatlan, és sem megégetni,
sem felszárítani nem lehet. Ő mindent-átható, örökkévaló,
változhatatlan, rendíthetetlen és örökké ugyanaz.

Mikor az ember Onvalora ebred, az a "megvilagosodas" pillanata, a szamadhi, vagy ahogy a buddhistak nevezik: a nirvana. Ekkor az ember nem testevel, az egojaval azonositja onmagat, hanem a Vegtelen Ennel, Brahmannal. Ra ebred, hogy o nem csak egy hullam az oceánban, hanem O maga az ocean. Valaki ugy fogalmazta meg ezt modern hasonlattal elve: olyan ez ,mint amikor oreg szamitogepunkbe modemet teszunk es  felcsatlakozunk a vilaghalora. :o) Ez a megszabadulas: a moksha vagy mukthi pillanata.
Az Onvalora ebredt lelek minden lenyt Onmagaval azonosnak lat - ez a forrasa a megvilagosodott emberekbol, lelkekbol kiarado vegtelen szeretetnek es bekessegnek . Ahogy az egyik hindu szentirat az Iso-upanisad irja:

"Ki minden létezőket önnön lelkében szemléli,
minden lényben a Lelket látván többé nincs oka félni."

                                             Isa-upanisad 6. vers

Az Onvalora ebredt lelek mar nem vagyik vissza a korlatokkal es tokeletlenseggel teli anyagi vilagba: beleolvad Brahmanba elvezve annak hatartalansagat, orok boldogsagat. Gyakorlatilag eggye valik Istennel.
A lelek onkent vallalhatja, hogy visszaterve az anyagi vilagba a tobbi leleknek is segitsegere lesz a megszabadulas elereseben. Ezek a lelkek a bodhiszattvak -  Oszentsege a Dalai Lama szemelyeben is egy ilyen lelket tisztelhetunk - a szkeptikusok kedvert hozza teszem "a sokan igy gondoljak" formulat. Ezzel el is erkeztunk a guru-jelenseg magyarazatahoz.
Isten idonket megvilagosodott lelkeket kuld a Foldre, illetve altaluk O maga materializalodik az anyagi vilagban, hogy utat mutason a megszabadulasra vagyo lelkek szamara. Ezek a lelkek az avatarok,  Isten foldi megtesetesulesei. Amma, a keralai szent, akit felkerestem szinten az avatar kategoriaba tartozik - megint csak szkeptikusoknak: sokak szerint.
India talan legismertebb avatarja Satya Sai Baba, akinek kovetoi tabora vagy 25 millio fot szamlal. (Mivel vele sosem talalkoztam, igy isteni minosegerol nem vagyok meggyozodve, de kizartnak sem tartom, hogy igazi avatar. Valahol ebben all a konstruktiv szkepticizmusom a spiritualis dolgokat illetoen: amivel kapcsolatban van szemlyes tapasztalatom, azt fogadom el.)
A "koztunk jaro istenek" masik "agat" a foldi eletukben megvilagosodast elert emberek adjak. Ilyenek peldaul a nagy jogik, mint amilyen Paramahansa Jogonanda, Shivananda  vagy az altalam nagyra tartott Swami Rama voltak.
A megszabadulashoz vezeto ut nehez es rogos, igy az elore jutashoz egy "mar megerkezett" ember, lelek segitsege ha nem is nelkulozhetetlen, de mindenkep nagy elony. Ok a guruk. Indiaban szinte mindenki tisztel egy  vagy akar tobb gurut is bar tobbseguk nem igazan torekszik mielobbi megszabadulasra. Mindesetre az utcak szinte mindig ki vannak plakatolva valamilyen guru vagy szentember erkezeset hirdeto poszterekkel. A tobbszaz vagy akar tobb tizezres hallgatosag szinte garantalt, hiszen ki ne akarna koztunk jaro istenek tarsasagaban lenni?!

Vegezetul egy szolgalati kozlemeny: az itt leirtak celja egy atfogo kep adasa az indiai hitvilagrol, filozofiarol a teljesseg igenye nelkul. Igyekeztem legjobb tudasom szerint bemutatni a temat, ennek ellenere elofordulhatnak benne pontatlansagok, tevedesek. Varom a konstruktiv eszreveteleket, velemenyeket!


 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr29946154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása