HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Talalkozasunk Fennyel es a madurai-i szent elefantszar...

2009.01.06. 13:48 Balazs.Indiaban

Most epp Varkalaban ulok egy internet kavezoban a kokuszpalmak toveben (az itteni novenyzet 80%-at ezek teszik ki) es probalom szavakba onteni az elmult het-tiz nap esemenyeit. Nem konnyu, mert annyi minden tortenik velunk nap mint nap...

Chennaibol Madurai-fele indulo vonaton a helyunk egy 30 eves tamil csaladanya  es ket szep kislanya (1 es 2 evesek) melle szolt. Jothi (amely szo szerint fenyt jelent) nagyon jol beszelt angolul, mert ferjevel egyutt Kanadaban elnek es csupan csalad latogatasra jottek haza. O maga szep szines indiai ruhaban volt, szep arany ekszerekkel teli. Indiaban a meg a legszegnyebbeken is van nehany arany- vagy ezustekszer. No nem kepzelheto el ekszernelkul erre fele. Nagyon jol is all nekik, ahogy a tiszta arany vilagit a sotetbarna borukon.
Sokat beszelgettunk utkozben, szokasokrol, kulturarol, hitrol, szpiritualitasrol, mindenrol ami az indiai elet szerves resze, esszenciaja. Elmeselte, hogy mikent kottetett a hazassagga (ez is szervezett hazassag volt, mint itt altalaban) es hogy milyen boldog a ferjevel, aki ugyan hirtelen haragu naha, de a pokolba is elmenne, ha felesege eleterol, egeszsegrol volna szo.
Ami nagyon megfogott, az az ahogy a gyerekeivel bant. A kisebbik, aki alig mult egyeves rendszeresen bele kapaszkodot anyja hajaba - neha teljes sulyaval. Jothi nem kiabalt vele, nem fenekelte el, mint ahogy nalunk nyugaton tennek, hanem szeliden, kedvesen tamulul kerlelte a kislanyt, hogy engedje el mert ez nem jo neki  - es mukodott. Hihetetlen szelidseg es szeretet sugarzott belole gyermekei fele...

Jothi es gyermekei.
A kislanyok hajat egy hindu szertartas kereteben borotvaltak kopaszra par hettel korabban azert ilyen "tusik".


Jothi meselt nekunk egy kulonos helyrol, egy templomrol, ahol szinte valamennyi ember elete, multja, jelene, jovoje meg van irva palma levelekre. A legenda szerint Shiva meselte el egyszer az emberek eletet es egy rishi, egy szent ember kihallgatta azt. Egesz eletet azzal toltotte hogy meg irja ezeket az emberi torteneteket. Elsore babonanak, szemfenyvesztesnek hangzik, de Jothi elbeszelese utan nagyon ugy tunik: ez nem kamu. A fene tudja honnet, de ugy tunik: ott tenyleg tudnak valamit.
Jothi es ferje mindketten foiskolat, egyetemet vegzett, "felvilagosult", jozan emberek. Elementek a templomba, ahol nem mondtak megukrol semmit, a jos megis megmondta neveuket, a szuleik nevet, a szuletesi idejuket, az eddigi eletuk nevezetesebb fordulo pontjait, gyermekeik szamat, nemet, nevet vagyis a jelenuket es ugyanigy felolvasta a jovojuket a halalukig bezarolag szinte mindent! Minden a multjukra es a jelenjukre vonatkozo adat, informacio stimmelt! Azt mondta, hogy teljesen sokkolva voltak mindketten: "honnan tudhatjak mindezt?!"...
Azota beszeltunk masokkal is errol a helyrol es tobben mondtak, hogy valoban: Vaitheeswaran Koil tenyleg egy furcsahely szerintuk is. Allitolag valamelyik neves tematikus tevecsatorna (asszem a Discovery?) altal a furcsa, megmagyarazhatatlan dolgokat felmutato helyekrol keszitett "Top 10" musoraban a masodik helyezest ert el... (The second freakiest place on Earth)
Zsuzsaval ugy dontottuk elmegyunk es megnezzuk! Februrarban, mielott Eszaknak vesszuk az iranyt kideritjuk, mi rejtozik a legenda es ha minden igaz, akkor a sorsunk mogott.

Maduraiban nem volt szerencsenk: a hires, felezereves templom komplexum, amiert oda mentunk renvoalas alatt volt es az egesz fel volt alvanyozva - babmbuszbolt. Itt meg a 4-5 emeletes hazak epitesenel is bambusz alvanyzatot hasznalnak, mert sok szempontbol jobb, mint az acel. Lenyeg, hogy a templom kulso szepsegebeol nem sokat lattunk.
Odabent nagy megtiszteltetes ert: szent elefantszarba leptem - mezitlab. A templomnak van egy szent elefantja, aki az ormanyaval megaldja a hivoket. Ezt a latvanyt szerettem volna arcom elott funkepezovel, az elefantot korbe ugralva megorokiteni, amikor sikerult belelepnem a nagyrakasba. Szentsegeltem kicsit eleinte (az angol "holy shit!"  c. karomkodas nagyon talalo volt a helyzetre), majd jot rohogtem rajta. Egy kutnal lemostam a meztelen szentszaros labam, majd a templomturank vegen kifele vettuk az iranyt. (A kerdeseket megelozendo azert voltam mezitlab, mert indiaban minden templomba, szent helyre csak igy lehet belepni.)

Ime O Szent Elefantsaga!


Ketnapi madurai-i tartozkodast kovetoen egy ejszakai vonattal utnak indultunk a "vilag vegere"...
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr62870790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadie 2009.02.06. 00:51:45

Hello! Most találtam meg a blogod. Végigolvasni még nem tudtam, de nagyon érdekes!!:) Imádom Indiát és mióta láttam azt a bizonyos Top 10-et a legnagyobb álmom eljutni Vaitheeswaran Koil-ba!!! Azt írtad február... elindultatok már arra vagy kb. mikorra terveztétek? Lehet csatlakozni? :D (najó, talán ez még most nem menne) de érdekel minden amit tapasztaltatok, utazási-, étkezési-, szállás-lehetőségek, minden!:) Nagyon örülnék ha a blogon kívül tudnánk levelezni is... Jó utat! :)

Balazs.Indiaban 2009.02.07. 17:22:03

@Nadie:
Szia!
Orulok a bejegyzesednek - nem is gondoltam volna, hogy a rokonaimon es barataimon kivul mas is olvassa a blogom. :o)
Februar 18. korul leszunk Vaitheeswaran Koil-ban, mivel a kovetkezo egy hetben utitarsam: Zsuzsa Ceylon szigen tengeti napjait, en pedig meglatogatom Amma ashramjat. Ashramban megszallni olcso - bar a kaja elgge gyenge szokott lenni.
Szivesen levelezek, valaszolok kerdesekre - amennyiben tudok! Az e-mail cimem "romhanyi.balazs@mszk.bme.hu". :o)
süti beállítások módosítása