HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

India demonjai...

2009.03.14. 09:04 Balazs.Indiaban

Tobbnyire szep, erdekes, izgalmas, kulonos - egyszoval pozitiv dolgokrol szoktam beszamolni. De nincsen feny arnyek nelkul. Most kicsit arrol szeretnek irni, ami a szinfalak mogott zajlik, ami az ide latogatok egy jelentos reszenek talan fel sem tunik. Ismerjuk meg kicsit "India demonjait", akik az itt elok tobbsegenek minden napi eletet uraljak.
Ishra 25 koruli srac India egyik legszegenyebb, nyugati, sivatagos videken: Radzsasztanban. Irni, olvasni nem tud, de ez nem az o hibaja: nem tanitottak meg ra. Az iskolaban ugyan van tanar, de nem tanit semmit: valahogy nem erez osszefuggest a fizetese es a munkaja, kotelessege kozott.
 A gyerekek lognak sulibol, hiszen ugysem foglalkozik veluk ott senki. "Hol van ilyenkor a tanfelugyelo?!" - kerdezheti felhaborodottan a nyugaton nevelkedett ontudatos allampolgar. Koszoni szepen: jol van. Eldegel bekesen a tanaroktol beszedett kenopenzen. De ha esetleg a "nepharag" (ami nem jellemzo erre fele) megis eluzne a lusta tanart, akkor sincs valtozas: akit a helyere kuldenek, ugyan azt csinalja: semmit!
Tehat Ishra irastudatlanul eldegel - kilenced magaval: hat testvere van, ami indiai mercevel nezve nem sok - teljesen atlagos. Kilencen osztoznak Ishra tevegeltetesbol megkeresett havi 1000 rupias jovedelmen, ami kb. 4800 forintnak fele meg. Nem! Nem hagytam el egy nullat sem! Tenylege ennyi! Ha szerencseje van, akkor borravalokbol meg megkeres meg 500-800 rupiat.
De nezzuk meg reszletesebben az esetet! Ishra apja meghalt - o az egyetlen kenyerkereso a csaladban. A turistaszezonban (november-marcius) tevehajcsarkent turistakat visz sivatag-turakra. Perszae a tevek nem az ovek, o csak alkalmazott - igy jon ossze jo esetben a havi 1000 rupia.
Majusban a homero higanynszala napkozben ritkan megy 50 fok ala - ilyenkor nem jon erre senki. A telen viragzo szafari-biznisz all. Ilyenkor az egyetlen munka lehetoseg a kotores. Napi 8-10 oran at torik a kovet az 50-58 fokos sivatagi forrosagban napi 60 rupiaert, azaz kevesebb, mint 300 forintert. Havi 20-25 napnal tobbet nem lehet birni ezt a munkat, vagyis legfeljebb 1200-1500 rupia (kb. 5800-7200 Ft) jon ossze egy honapban. Persze erre a penzre is kilencen vannak. Szegenyseg India egyk legnagyobb demonja - es talan szuloje az osszes tobbinek. A Korrupcio az masikuk.
Korrupcio athatja es reszlegesen ugyan, de megbenitja Indiat. Az emberk bar ugy gondoljak, hogy nincs ez igy rendjen nem haragsznaka erte: ha ok ulnenek az adott hivatalnok, rendor, stb. szekeben, ok is ezt tennek!  Szinte semmilyen mas modja nincs a szegnysegbol, a nyomorbol valo kitoresnek. Nem csoda ha "government jobnak" vagy is az allami munkahelyeknek nagy a respektje erre fele.
Indiaban a szocialis rendszer allamonkent valtozik. A deli allamokban (pl. Kerala, Tamil nadu) van nemi szocialis halo, de eszakon, ahol a nyomorgok tobbsege el nincs semmi! Ha valaki beteg es nincs penze meghal - ennyi! A kozvetlen kornyezetet leszamitva senkit sem erdekel! Csak egy szam a statisztikakban...
"India demonjainak"  fohadiszallasa Uttar Pradesh es Bihar allamokban van - itt a  legrosszabb a helyzet. Sokan csak ugy emlegetik ezt a regiot a "Sotetseg birodalma".  
De nezzuk meg mi a helyzet India egyik legfejlettebb allamaban, hinduszthani kommunizmus felleg varaban: Keralaban!
A 60-as evekben kerult itt hatalomra a Moszkvatol teljesen fuggetlen kommunista part, amely komolyan gondolta nep erdekenek kepviseletet. Kozel negyven eves kormanyzasuk eredmenye kepen Kerala rendelkezik az egyik legjobb gazdasagi es szocialis mutatokkal egesz Indiaban. Masban is rekorderek: itt a legmagasabb az ongyilkosok szama es az alkohol fogyasztas teren is az elsok kozott vannak India tobbi allamaihoz kepest.
Kumar mar tul van a negyvenen. O a kannuri erodmuzeum ore. Gazdasagi foiskolat vegzett, de az egyetlen munka, amit adni tudtak neki az ez volt. Nem panaszkodik: 15.000 rupiat keres egy honapban - tizszer annyit, mint a radzsasztani Ishra. Ket gyermeke van - nem 8, nem 10 mint az eszakon nyomorgoknak -, igy telik ra, hogy mindkettot magan iskolaba jarassa. Az o jovojukben bizik.
A keralai szocialista oktatasi rendszer eredmenye a tulkepzettseg: a helyi gazdasag nem tudja felvenni ezt az embertomeget. Sokan elvandorolnak es kulfoldon probalnak szerencset. India teljes GDP-jenek mintegy 20%-at teszik ki a kulfoldon elo indiaik hazautalt jovedelmei. Aki nem kap munkat se otthon, se kulfoldon, az jo esellyel szaporitja az ongyilkosok es alkoholistak nepes taborat.
"Udvozoljuk  Indiaban, a vilag legnagyobb demokraciajaban!" - all a felirat India es Pakisztan 2912 km-es kozos hataranak egyetlen atkalohelyen a pandzsabi Attariban. Valoban: kozel 1,2 milliardos lakossagaval India a vilag legnagyobb demokratikus allama. De milyen ez a demokracia?!?
Allama valogatja, de ritkan mennek korrektul a dolgok. Szavazat vasralas bevett szokas; a valasztok jelentos reszenek meg jo is: hiaba szavazza meg az egyiket, vagy a masikat, egyik sem fog tenni erte semmit a valasztasok lezarultaval. Ha eladja a szavazatat, legalabb par napig lesz mit ennie.
India a szelsosegek birodalma: barmit elmondhatunk rola, annak ellenkezoje is tokeletesen igaz ra! Gazdag es szegeny, spiritualis es anyagias, egyutterzo es kegyetlen - mindez egyszerre, tobbnyire atmenetek nelkul.
 A vilag 10 leggazdagabb embere kozott 4 indiait talalunk - egyetlen mas nemzet sem tud tobb "top-gazdagot" felmutatni mint India. Mindemellett India lakossaganak mintegy fele - felmilliard ember - napi egy-ket dollarbol nyomorog.
India mindezek ellenere varazslatos hely: csak ajanlani tudom  mindenkinek, hogy ide latogasson! De azert adjunk halat az egnek, hogy nem ide szulettunk! :o)
"Very good life, very good karma!"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr84991090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása