HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

A bolcsek haja

2008.11.30. 08:19 Balazs.Indiaban

Erkezesem napjan elhataroztam, hogy bemegyek a varosba veszek egy-ket dolgot es meg nezem a latnivalokat. Utitarsakat, "vezetoket" is kaptam Andras es Ivan szemelyeben (mert ugye magyarok mindenhol vannak), akik mar jo nehany hetet itt toltottek.
Elsosorban helyi ruhat akartam venni, mert az jol illik az itteni klimahoz (altalaban 20-25 fok van decemberben is) es konnyu benne mozogni. A vasari forgtagban betertem az egyik kiserom altal javasolt kereskedohoz. Minden igyekezete ellenre csak nem talalt a mertemnek megfelelo "kurta pijamat". Semmi problema! - mondta -  Holnapra keszitunk egyet!
Es mar hivta is  a szabot mobiltelefonjan, aki 5 perc alatt ott termett a boltban. Levette a mereteim, megbeszltuk hol legyenek a zsebek, milyen legyen az anyaga, stb. Holnap 11 utan johet is erte - mondta a kereskedo tort angolsaggal. Ott hagytam 500 rupia eloleget (kb. 2300 Ft.) es elindultunk varost nezni.

                  Atlagos indiai utcakep: szemetet evo szent tehen pontosabban bika

 

"A bolcsk haja" - tudnillik Rishikesh varos neve ezt jelenti szoszerint - egy nehany tizezres kisvaros a Himalaja labainal. Templomairol, ashramjairol nevezetes illetve "ugrodeszkakent" szolgal a Himalaja melyen megbuvo hindu szenthelyekhez zarandokolok szamara. A varos szemetes, nyugati mercevel merve igencsak koszos - mint India legtobb varosa. Ennek az az egyszeru oka- ahogy azt egy baratsagos helybelitol megtudtam - miszerint amiota a vilag a vilag Indiat foldmuvelo nepek laktak, az iparosodas korszaka elsiklott felettuk (a lakossag tobb mint fele maig gazdalkodasbol eldegel) es altaluk hasznalt eszkozok tobbsege maig  otthon vagy kis manufakturakban keszul, termeszetes anyagokbol. A mar feleselgesse valt eszkozoket a termeszetre bizva egyszeruen eldobjak, ahogy ezt oseik is tettek evezredeken keresztul. A gond ott van, hogy az itt is egyre terjedo muanyag eszkozok nem bomlanak el. A technika, a tudomany gyorsabban fejlodik mint a szokasok. Kulonosen Indiaban. India idotlen - az emberek tobbsege alig el maskent mint tobbszaz evvel ezelott... 

 

Szikh koszorus Rishikeshben

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr47795700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása