HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

3 nap a sivatagban

2009.03.14. 10:15 Balazs.Indiaban

Ejszakai vonattal utaztunk Jaisalmerbe, amely a mintegy ketmagyarorszagnyi meretu Thar-sivatag sziveben fekszik. Ahogy haladtunk beljebb es beljebb a sivatagban ugy boritotta el a finom por a vonat padolojat es priccseit.
Jaisalmerben a 800 eves var es a gyonyoruen faragott homokko-epuletek mellett az elso szamu attrakcio a sivatagi teve-szafarik. Mi is beneveztunk egyre.
Harom kiseronk volt: Soni, a tevek tulajdonosa egy hektikus figura, aki egyik percben mosolyog, a masikban kiul az arcara a remenytelen szomorusag, India minden nyomora. Masik kiseronk Malu, aki tipikus sivatagi ember: ritkan beszel - szinte soha. Vegul velunk tartott meg Ishra: a legvidamabb figura mind kozul. Harom tevehajcsarhoz: harom teve is tartozott: Lalu, Johnny es "Pava" nevre hallgato, igen csak utalatos bestia.

Zsuzsa es Lalu teve a sivatagban

 


Elso nap 6 orat tevegeltunk a sivatag valtozatosan kopar tajain egy hosszu ebedszunettel megszakitva. A legtobb ember azt hiszi, hogy a sivatag szo vegtelen homoktengert jelent. Pedig nem! A vilag sivatagjainak csupan toredeke "klasszikus" homoksivatag. Ez Thar-sivatagra is igaz: ritkasag, latvanyossag szamba mennek a homok-dunek erre fele.
A hosszu tevegeles megtette a hatasat: a nyereg veresre torte a hatsom es  estere hihetetlen faradsag tort ram. Miutan megvacsoraztunk, mar alig birtam ebren maradni, de kiseroink korabbi igeretukhoz hiven tabortuzet raktak, enekelgettek a szorakoztatasunk vegett. Kicsit eroltetettnek, hiteltelennek ereztem a dolgot. Nem azert enekeltek, mert amugy is azt tennek, mert ez a szokasuk, hanem kotelesseg kepen.
Sivatagban azt mondjak gyonoru az ejszakai egbolt, mert nincs fenyszennyezes. Sajnos nekunk volt: sikerult ket majdnem teliholdas ejszakat kifogni. A hold fenye erosen elnyomta csillagoket es amugy is tul faradt voltam, hogy az eget kemleljem.
Masnap rovidebb tevegeles es meg hosszabb ebedszunet kovetkezett - kiseroink lattak: nem igazan megy nekunk ez a mufaj. Azt mondjak: a feherember olyan mint az erett banan: puha - puhany. Ok persze kemenyek, mint a ko: a sivatag edzette oket ilyenre. Belatom: igazuk van...


Egy kis "klasszikus sivatag"


Menetkozben megalltunk egy-ket sivatagi faluban. Kemeny ott az elet. Az egyik feluban az asszonyok 3 kilometerrol hordjak a vizet hatalmas edennyel a fejukon. Persze naponta tobb menetet is meg kell tenni.
Egy kut van: tevek, kecskek, emberek ugyanazt hasznaljak. Az elettol megfaradt arcok tucatjai bamultak minket talan eppen azt kerdezve magukban: "mit keresnek ezek itt?" Ilyenkor eleg szarul ereztem magam, mert valahol igazuk van... Vartam, hogy visszamenjunk a kietlen sivatagba: ott legalabb nem zavarunk senkit.
A masodik ejszakat az elozohoz hasonloan a homokdunek kozott toltottuk. A sivatag csendes, bekes hely: megvan a maga varazsa. Vacsora utan ismet kisse eroltetett "folkor-musor" kovetkezett. Igazabol kiseroink mindent megtettek, hogy mi jol erezzuk magunkat: jol vegeztek munkajukat. Epp ez volt talan a problema: nekik ez munka volt, kuzdelem a megelhetesert.
A sivatag teli van elettel. Del-Indiaban jartunk par vadrezervatumban, de egy  ket meteres halo kozepen ulo gyufasskatulya meretu pokon kivul semmilyen wildlife-ot nem lattunk. A sivatgaban koparsaga ellenere szamos vadat lattunk: szarvasokat, gazellakat, pavat, keselyuket, sivatagi egeret, homokon cirkalo szkarabeuszokat. Azt mondjak: mikor nyar kozepen megerkezik a monszun zoldbe borul es kiviragzik a sivatag, hogy aztan telre ismet tetszhalotta szaradjon.
Harmadik nap este tertunk vissza Jaisalmerbe. Szep volt, jo volt, de jo ujra a civilizacioban.   
 

Soni es Ishra ebedet keszit

 

Lalu teve mosolyog...vagy vicsorit?! Ezt sosem tudtam eldonteni...

 

A Thar-sivatag tevehatrol

 

A Thar-sivatag masik arca - a kozepen lathato koraksok egy falu romjai,
amit  Pakisztannal vivott 1971-es haboru soport el

 

Sivatagi hajnal

 

 

 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr86999621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása