HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Kokusz-palmak, tenger, puttu, kathakali, foldieink - egy het Varkalaban

2009.01.11. 15:06 Balazs.Indiaban

Varkala:strand-paradicsom kulfoldieknek Kerala allamban. Mivel a Del-Indiaban toltott elso hetunk elegge surure sikeredet (harom varost kerestunk fel het nap alatt) igyugydontottunk, hogy 6 napot strandolassalnapozassal, szal pihenessel toltunk - Varkalaban.

 

Strand Varkalaban


Ez a hely hemzseg a feher turistaktol, aminek kovetkezteben az arak az  2-3 szorosat is elerik atlagos, "all-india price-nak" (pl. a banan egesz Indiaban 2 rupia/db - leszamitva azokat turista helyeket, amint varkala). Van a sok feher embernke elonye is: Zsuzsa furodhet bikinben, annelkul hogy nagyon megbamulnak. Termeszetesen igy is mindig akad  helyiekbol allo nezokozonsege a strandnak. Varkalaban ez meg nem olyan durva, de Goaba allitolag busszamra erkeznek az indiai ferfiak, hogy "erkolcstelenul lengen oltozott", gyakorlatilag felmeztelen nyugati noket sasoljanak a strandokon...
Kenyelmesen egyhanguan telnek napjaink: reggeli, strand, szieszta, esetleg ebed, strand, vacsora.
A reggelinel, amikor altalaban egy keralai kulonlegesseget: puttut eszunk mindig megjelennek a napilap-dealerek, akik 40 rupiaert akarjak adni a 3,75-os ujsagot. :oD Szerencsetlensegukre az ar ra van nyomva az ujsagra, igy India tobbi turistakat lehuzo ragadozoival ellentetben nehezebb dolguk van. Altalaban minden masnap veszek ujsagot, de csak 5 rupiaert. Engem mar ismernek, szal az idohuzas elkerulese vegett az en esetemben 20-rol indul a licit. :o)  
Talan felmerulhet a kerdes: miert szarozok nehany tizrupian, amikor nekunk nyugatiaknak ez "apropenz"?!
Az itteni arusok, riksasok es egyeb turistakra-vadaszo "verszivok" szemben a nyugati ember egy bugyuta, minden hulyeseget osszevasarolo, ket labon jaro penzeszsak. Ha nem alkuszunk, nem torekszunk arra, hogy ertelmesen koltsuk a penzunket, akkor csak erositjuk bennuk ezt a kepet es nagyon elszemtelenednek. Igy is nagyon meredek, amit nemelyikuk megenged maganak...
Ahogy mondani szokas magyarok mindenutt vannak. Es valoban! Egyik reggel, mikor setaltunk kifele a szallasunkrol, magyar szot hallottam. A bejarat elott egy magyar par allt: Balazs es Gabi. Egy kicsit orultnek tuno olasz tai-masszazsoktatoval es annak kozel 80 eves "mammajaval" erkeztek, hogy a tobbek kozott mi altalunk lakott panzioban egy kethetes  massazs-tanfolyamot tartsanak. Nagyon orultunk egymasnak! Eleg valoszinutlen hogy magyarokkal fusson ossze az ember Indiaban. Az indiaiak 90%-a azt sem tudja mi az, hogy "Hungary". Az egyik postahivatalban peldaul, ahol egy kuldemeny kishazankba torteno eljuttatasanak koltsegei irant erdeklodtunk kb. a kovetkezo parbeszed zajlott le:
- Hungary...in wich country is it? (Magyarorszag...  melyik orszagban van?)
- Hungary is a country... (Magyarorszag, az egy orszag)
Ez az informacion meglepte... Itt mindenkinek vagy angolok vagy amerikaiak vagyunk - az atlagember szamara  szinte csak ezek a "feherember lakta" orszagok leteznek. :o)

 

A Malabar-part sziklai


Az egyik este elmentunk egy tradicionalis keralai tancdrama-estre, amely Kathakali neven ismert. Erdekes elmeny volt. A szineszek diszes ruhaban es rikitoan szines sminkkel az arcukon pantomim-szeru eloadasmodban jatszak el a a ket nagy indiai eposz: a Mahabaratha vagy a Ramayana egy egy tortenetet. Nekunk csak egy 1-1,5 oras produkciot adtak elo, de tradiconalisan egy eloadas 8-12 ora szokott lenni...

A tovabbiakban meseljenek a kepek! :o)

 

 

Kathakali-tancos eloadas kozben

 

 
Naplemente 

 

 

Telihold a kokusz-palmak folott

 

 

Zsuzsa on the Beach

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr45870912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása