HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Baratok a vilag vegen...

2009.01.09. 14:53 Balazs.Indiaban

Kanyakumari - az indiai folklor szamara ez a Vilag vege; ennel delebbre mar nem lehet utazni szarazfoldon, itt er ossze az Arab-tenger, a Bengali-obol es az Indiai-ocean vize haragos egyveleget alkotva.
Nem nagyon lehet itt furodni, hagyomanyos ertelemben vett "beach" elvetve akad. Elsonap 40 perces setalas utan talaltunk valami homoksabb partszakaszt. Alsogatyara vetkozve megrohantam a tengert, hogy vegre furodjek egyet. Terdig jartam bent meteres hullamok altal pofozva, amikor odarohant hozzam egy szemuveges, angolul jol beszelo srac es felvilagositott: ha melyebben bemegyek a vizbe, valoszinuleg mar nem jovok ki elve. Nagyon eros az aramlas es Kanyakumari kornyeken tilos a fordozes. Aki itt vizbe megy, azt a "harom tenger viaskodasa" elemeszti.

 

Tengerparti viragmezo Kanyakumariban

A masodik nap ismet randevum volt az indiai egeszseguggyel. Illetve Tamil Nadu allam egeszsegugyi rendszerenek egyik intezmenyevel. (Ez a temakor nem szovetsegi feladat: minden allam a maga hataskoreben oldja meg a dolgot.) Mar napok ota elegge gyengenek es faradekonynak ereztem magam es regi, nem vart vendegem: a hasmenes is ujra felkeresett. A delelotti doki  pihenest "irt fel" - nem jott be, igy delutan ismet felkerestem a szegenyes, de azert flottul mukodo kis intezmenyt. A delutani doki kikerdezett, meghallgatott sztetoszkopjaval, majd neki allt recepteket koromolni.
Eleg komoly listaval tavoztam: 6 kulonfele bogyot kaptam. A diagnozis: kiszaradas es bacik altal kozott hasmenes. Amikor az erre kijelolt ablakon at megkaptam minden medicinat es feizetes modja irant erdeklodtem, a bacsi ennyit mondott: nem kell fizetni, Tamil Nadu allam ajandeka. Tamilorszagan total ingyenes az egeszsegugy ellatas - meg a hozzam hasonlo messzirol jott embereknek is. Uttarakandban, ahol Rishikesh is fekeszik 350 rupiaert kuraltak ki... Hiba no: del-indiai allamokban szocializmus van. Itt mindig a balos partok nyerik a valasztast, de ez meg is latszik: sokkal alacsonyabb a szegenyseg szintje Eszakon.

Amig szobankban labadoztam, Zsuzsa a varoskaban setalgatot, elvezte, hogy egyedul vegre "emberszamba veszik". A molon uldogelt, amikor odament hozza kilenc 20-as eveikben levo halaszsrac. Az egyikuk tudott angolul es igy az o kozvetitesevel beszelgettek, baratkoztak. A sracok meghivtak magukhoz ebedre, ahol a foldon ulve sult halat es rizst ettek - kezzel, ahogy az Indiaban illik. Motorjaikaon elvittek egy tavolabbi "strandra" roplabdazni. Nagyon jol ereztek magukat. Zsuzsa teljesen meghatodott a sracok kozvetlensegetol, baratsagossagatol illetve attol, hogy milyen jo szivvel osztottak meg vele azt a kicsit, amilyuk volt. A sracok (valszeg) elveztek, hogy egy "feher kulfoldi " ilyen nyitott felejuk es hogy ennyire egyen ranguan, baratsagosan banik veluk. Mert azert el kell ismerni: a legtobb turista nem igy viselkedik. Goggel es felelemmel vegyes erzesekkel teli,  a helyekkel tavolsag tartoan setalgatnak a turista latvanbyossagok, ettermek es a hoteljeik kozott - igazi kulturalis elmenyektol es lehetseges baratsagoktol fosztva meg sajat magukat. Az indiaiak alapvetoen nagyon baratsagos, vendegszereto es bekes nepek. Aki igy kozelit felejuk, biztosan nem csalodik.
A sracok masnap, amikor unnepnap leven nem halasztak es igy csak a mi kedvunkert vizre toltak hajojukat, hogy kivigyenek minket a tengerre. Lattam rajtuk, hogy nagyon elvezik , hogy segithetnek nekunk, velunk lehetnek. Termeszetesen mi is nagyon orultunk, hogy veluk lehetunk es hogy ilyen lehetoseghez jutottunk. Kb. egyoras hajokazasban volt reszunk a 6-8 meteres kis halaszcsonakban a kisse haborgo, hullamzo tengeren. Neha ugy tunt, hogy borolunk, de ahogy Zsuzsa talaloan megjegyezte: "ha ezek a halaszfiuk ertenek valamihez, akkor az a hajozas es a tenger!" Valoban: ugyesen manovereztek a hullamok kozott: neha a hajo egyik oldalabol a masikba ugrottak, hogy egyensulyban tartsak. Fenykepeztek minek, mi is oket - szep elmeny volt.

 

"Vilagvegi" barataink


A partoteres utan azt mondtak, hogy este "partiznak" egy kozeli hotelben es minket is szeretettel varnak. En betegsegem okan este elegge faradt voltam, igy Zsuzsa egyedul ment.Nagyon meghatodott attol, ami ott tortent.
A fiuk ott vartak a hotel ettermeben - mindannyian. Zsuzsat megakartak hivni vacsorazni - ez lett volna a "parti". Sajnos mi ezt nem tudvan epp azon a helyen mar vacsoraztunk egy oraval koraban. Sracok csalodottan vettek ezt tudomasul, majd megkerdeztek tole, hogy meg is mit rendelhetnek neki. Zsuzsa egy colat kert csupan, mig ok rendeltek maguknak fejenkent egy tal levest. Nekik csupan fele akkora talban hoztak levest, mint amikor egy oraval korabban mi, kulfoldiek rendeltuk ugyanazt. A sracok a feladag levest szurcsolgetve buszken meseltek, hogy nekik bizony ez a "torzshelyuk"!
Szegenyek megakartak hivni minket vacsorara egy olyan etterembe, ahol sajat maguknak is csupan egy feladag levesre futja. Es bizonyara: barmit kertunk, vagy kert volna Zsuzsa az etlaprol, biztos osszedobtak volna ra a penzt szukos kis jovedelmukbol, noha alig ketnapja ismertek minket illetve ot. Oszinten: hat nem csodalatos?!
Ezekben az aprosagokban rejleik India szepsege es csodaja; ezek az apro dolgok azok, amik nalunk mar nincsenek meg...
  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr64870889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása