HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Talalkozasom az indiai egeszseguggyel

2008.12.18. 12:39 Balazs.Indiaban

Sajnos engem is utol ert az Indiaba eloszor utazok nyavajaja: a hasmenes. Azt mondjak, ha az elso 10 napban nincs semmi, akkor mar nem is lesz. Hat engem a masodik het vegen ert utol a kor. Van is gyanusitottam: a haridvari piacon vettem nemi mazsolat csemegenek. Noha megmostam, ez ugy tunik nem volt eleg. Harom napja szinte mast sem csinalok csak fekszem es wc-re jarok. Az ashram-beliektol kaptam mindenfele csodaszert es bevetettem a magammal hozott "arzenalt" is, de csak nem sikerult legyurni a kort. Szoval harom nap utan ugy dontottem, hogy ide valami utosebb anyag kell, mert ket napja nem ettem semmit es lassan a viz sem maradt megbennem. A kiszaradas pedig gyorsabban atvihet kovetkezo eletembe, mint ahogy eredeteileg tervezem.
Szoval ma reggel szoltam Diannek, hogy szervezzen, szerezzen nekem vmi orvos felet. Megkerdezte, hogy nyugatit vagy ayurvedikusat szeretnek. Itt ugyanis majdnem egyenrangu megbecsulesnek orvend mindketto. En is nagyra becsulom az ayurvedat, az osi indiai termeszet-gyogyaszatot: az elso heten osszeszedett megfazasombol (ejszaka ugyanis elg huvos van itt a Himalaja toveben) egy ilyen ayurvedikus-gyogynovenyes csodabogyo kuralt alig 2 nap alatt. Mindennek ellenre a nyugati orvostudomanytol mikrobiologiai eredetu nyavaja teren gyorsabb eredmenyt vartam, igy vegul azt valasztottam.
Az ashram ingyen es bermentve rendelkezesemre bocsatotta sajat kisbuszat, mivel a rishikeshi rikshashok (soforok) ket napja adaz sztrajkba foktak magasabb bereket kovetlve a riksakat tulajdonlo gazdaiktol. Ez ebben a 20ezres kisvarosban fel er a legdurvabb BKV-sztrajkkal is: mindenki rikshan jar-kell. Kiserokent mellem adtak Gangehsat, az ashram egyik novendeket, arra az esetre ha gondjaim lennenek a hindivel. Az uton a soforunk kuldetes tudttol hajtva megharomszorozta az alapertelmezett dudalasok szamat, igy az mar majdnem felert egy mentoauto szirenazasaval.
Megerkeztunk a "hospitalba", ami egy takaros kis rendelo-intezet volt. Azt kell, hogy mondjam sok magyarorszagi egeszsegugy intezetre ra verne szinvonalban, pedig Rishikesh egy poros, 20ezres kisvaros egy meg igen csak fejlodo orszagban... (A GDP itt negyede sincs a magyarnak, az eves atlagber kb. 120-150 eFt-nek megfelelo rupia)
Ugy 20-an varakoztak az eloterben, Gangesha odament a recepciohoz mondot valamit hindiul es a recepcios mindjart be is kisert egy vizsgaloba, lefektetett. Par percel kesobb megjelent egy nover  egy regi higanyos vernyomas-merovel es egy sztetoszkoppal. Nemi vizsgalodas utan kijelentette, hogy magas a vernyomasom (170/100). Par perc mulva megjelent egy 30 koruli bordzsekis fiatalember sztetoszkoppal a nyakaban - bar ki nem neztem volna belole, de o volt a doki. Szepen beszelt angolul - talan Londonban tanult, bar az indiai felsooktatas nyelve is alapvetoen az angol. Megkerdezte honnan jottem, valaszoltam:"Hungary', mire o par masodperc gondolkodas utan ravagta, hogy Budapest. O volt az elso hindus, aki tudta mifan terem "Hungary". Eddig csak mindig ertetlenkedo tekintetet kaptam, ha valaszoltam erre a gyakoran ismetlodo kerdesre. Mindig hozza kellett tennem, hogy "Europe" - csak hogy tudjanak mit kezdeni a valasszal. A rovid ismerkedest koveten kikerdezett, megvizsgalt. Mondta, hogy szeklet minta is kene, mert lehet, hogy "amoba" es az ellen komolyabb medicinat kell bevetni.  Az utikonyvben en is olvastam erol illetve arrol is hogy majkarosodast is okozhat - szal szar ugy, de nem tiltakoztam a vizsgalat ellen. Mivel azonban nyilvan ezt nem lehet parncsszora produkalni, igy kiegyeztunk abban hogy masnap reggel beviszem neki. Ezt kovetoen adott egy kis teglyt, egy jegyzet fuzetbol kitepett egy lapot, puszta kezzel rafirkalata diagnozisat,  a gyogyszerelesem (kaptam antibiot, meg vami masik bogyot) kiokitott az etkezest illetoen, ezt eldaralta hindiul Gangeshank is, majd kezunkbe nyomta a papirt es a varoterem vegeben levo patika ablakahoz iranyitott.
Ketten alltak elottem es vadul magyaraztak valamit a patikusnak - a sor csak nem haladt. Egy harmadik pofa pedig kezdett elenk furakodni - a hindusoknak nem erenye a sorban allas. Alig telt el ot perc es a doki mellettunk termett, kikapta a papirt a kezembol felre tolta az elottunk levoket es a patikus orra alanyomta papirt, mikozben valamit odavakkantott hindiul. A patikus gyorsan neki is allt a rendelesunk kielegitesenek. Hozza kell tennem: ennel rendetlenebb patikat meg nem lattam: a bontott es bontatlan gyogyszerek egymas hegyin-hatan. Ami meg erdekes volt, hogy senki nem kap bontatlan, dobozos gyogyszert. Kiveszik a dobozbol (ami ha jol lattam eleg nagy, tobbszazas kiszerelesu) az ivet, leolloznak belole annyit, amennyit a doki rendelt (nekem 3 napra, napi 2 bogyo) bedobjak egy papirzacsiba, amelyen irasban kiszorozzak az arat es kesz: lehet vinni. 320 rupiat (kb. 1200-1500 Ft) fizettem a bogyokert - az orvosert viszont semmit! Ezen meg is lepodtem: ilyen gyors es ingyenes orvosi ellatashoz otthon sem jutok. Kifelemenet a recepcion uldogelo dokinak odamondtam egy "Thank you"-t, o meg elegedett mosolya intett, hogy menjek csak.
Lehet, hogy a labor utan majd benyujtjak a szamlat, de sebaj: jo szolgaltatas arat illo megfizetni. Amugyis tovabb passzolom majd a biztositomnak. :o)
Az ashramba visszaerve Gangesha le is adta a konyhan a doki utasitasait, szal most kulon foznek ram. Vmi kasa felet kapok: nem valami finom, de most nem valogatok.

Az egesz ashram olyan mint egy nagy csalad: mindenki onzetlenul segit, mindenki mosolyog. Barmi gondom van, barkinek szolok rogton jon a segitseg. Mikor egyszer emlitettem Diannak, hogy egyhangu a kaja, hamar hire menet, a kis kozossegben. Ra egyet napra Andras egy europai izvilagu zoldseglevest hozott nekem egy uvegben: a mellekelt level szerint Joan, az egyik itt elo amerikai kuldte nekem. Igen csk orultem neki. Egyszer azt is kibuliztak, hogy kinai kaja legyen - csak, hogy legyen nemi valtozatossag.
Mikor kidedrult, hogy beteg vagyok tobben is felkerestek hazikomban, hogy erdeklodjenek alapotom felol es tanacsokat, gyogyszereket hoztak - hatha segit. Kulonosen foldim: Andras volt segitsegemre - kulon hala neki.
Kozeleg a karcsony. A kis kozosseg, illetve leginkabb a "nem-hindu fele" most kezd keszulodni ra. Amerikai szokasnak megfeleloen a mikulas (Santaclaus) lesz a kozeppontjaban. Engem kertek fel mikulasnak. Az indoklas szerint nekem van termetem hozza es szakallam is (Magyarorszagon borotvalkoztam utoljara) - utobbit feherre akarjak festeni. Annyi lesz a feladatom, hogy szorakoztassam es megajandekozzam az ashrambeli gyerekeket (az itt elok es az ashram alkalmazottainak gyerkoceit). Eleinte gondolkoztam, halogattam dontest, de vegulis miert ne!? Csak majd a vegen le kell nyirnom a feherre pingalt szakallam - 3 het "munkajanak" gyumolcset. :o)
Az unnepsegen resztvesz szertett mesterunk, Swamiji (Swami Veda Barathi) is. O egy igazi szent - es ezt nem o mondja magarol. A mosolyabol, megjelenesebol ez sugarzik. Egyesek szerint o a ma elo es ismert ot legmagasabb szintet elert jogik egyke. Bar sok orvos mar "eltemette": gerincserve van, szivproblemai, cukorbetegsege es miegyeb. Ennek a sok nyavajanak a feletol egy atlag ember ejjel-nappal csak uvoltene a szenvedestol vagy nyugtatokon elne. Az o arcarol azonban csak beke es boldogsag sugarzik. 75 evesen napi 4-5 orat alszik es rengeteget dolgozik: vezeti az intezeteket, tanit, utazik - pedig 10 eve eltiltottak a repulestol. Rendkivuli ember - ha meg lehet embernek nevezni a letezes azon szintjet, ahol o van.

Azt hiszem vele valoban szent lesz a karacsony...


 

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr15829673

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: monster truck zabawka 2018.02.20. 15:14:17

Bicikli bolt - A kerékpár defektről - Bicikli bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BarbiM 2008.12.24. 12:10:59

Neked is Nagyon Boldog Ünnepeket kívánok! Remélem élvezed majd a Mikulás szerepet :-) és egy igazán különleges Karácsonyban lesz kint részed!Azért egy kicsit gondolj majd az itthoniakra is ;-)
süti beállítások módosítása