HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Helyi furcsasagok...

2009.01.20. 14:16 Balazs.Indiaban

Indiaban sok furcsa, sokszor komikus vgy eppen duhito dologgal szembesul a Nyugatrol ide latogato.

A ferfiak itt gyakran kez a kezben jarnak, de ez nem a homoszexualitas, hanem a baratsag jele.  A homoszexualitast egyebkeny Eletfogytigtarto bortonbuntetessel szankcionaljak az 1861 ota hatalyban levo torveny szerint. India lassan valtozik...

Ami baromi idegesito itt Del-Indiaban es meg harom het utan is alig tudtam megszokni az az, hogy a helyeslo, igenlo fejmozgas ugyanaz mint nalunk a nem. Tehat, ha azt kerdem a pincertol: van-e Paneer Masala, akkor o igenet valaszol es razza a fejet! Ez kicsit osszezavarja a Nyugatrol (vagy Eszak-Indiabol) frissen erkezett turistat.

A buszon nok a nok melle, ferfiak a ferfiak melle ulnek - vegyes  ulesrend elkepzelhetetlen, kiveve ha
a.) az egymas mellett ulo no es ferfi egymas hazastarsai vagy kozeli, verszerinti rokonai.
b.) a no szemmel lathatoan idos pontosabban a klimaxon...
Munnarbol vissza fele Zsuzsaval kulon ulesrte ultunk, mert kettonknek szukos volt az apro indiai emberkekre tervezett ules. A busz utkozben tobbszor megallt: emberek felszalltak, leszalltak. Mellem azonban nem ult senki egy-ket oregasszonyt leszamitva: 5-6 fiatalabb no inkabb aldogalt a szerpentinekkel tarkitott razos hegyi utakon szaguldo buszon, mint sem, hogy mellem uljon. (A kommentarokat megelozendo: az nap reggel zuhanyoztam - szal nem a szag miatt... :o))

Indiaban gyakoriak az aramszunetek, A fovarosban: Delhiben is boritekolni lehet hogy 2-3 npnt el megy a villany 2-3 orara. Keralaban pontosan (ertsd: indiai pontossaggal) 7.30 es 8:00 nincs aram. Kormanyzati intezkedes, amelyet vizhiannyal indokolnak. Logikus, nem?!

India idotlen - timeless. Ezzel gyakran szembesul az utazo. Indian nem vagy csak alig fog az ido, a valtozas szele. Az emberek tobbsege alig el maskent mint par szaz eve. Az indiai ember lelke hite szerint orok, halhatatlan: ahogy a Bhagavat Gita, a "hindu biblia" fogalmaz: "sosem szuletet es sosem hal meg", igy hat az ido nem fog rajta, szamara nem is letezik. A lelek csupan testet, "ruhajat" cserelgeti minden egyes megtestesules, kulhoniul mondva inkarnacio alkalmaval, amig el nem eri a tokeletesseget. Ebben rejlikaz indiai emberek nyugalmanak titka.
Az orult a forgalomban, ahol barmely nyugati soffort kikeszitene, ket nem zavarja: semmi karomkdas, szitkozodas.
Ha lekesik a vonatot csak vallat vonnak: nem baj, majd jon masik! Kulonben is: minden ugy van jol, ahogy van! Karma...
Munnarban csomagot szerettunk volna feladni, mert a csomagolasnal tulmeretetuk a meleg ruhak szamat. A szallasunk mellettunk volt egy kis csomagkuldoszolgalat, amelynek lehuzott rolloja mellet unotkozok kis csapata lepzselt - fetehetoen a kornyezo kis boltocskak alulfoglalkoztatott eladoi. Toluk tudakoltuk a futarszogalat nyitvatartasat.
9-5ig, holnap! - mondtak lelkesen.
Masnap 9-re mentunk. Zarva.
10-5ig - mondta az unatkozo boltosok brigadja.
Rakovetkezo nap 4-fele ert oda Zsuzsa, de bolt megint csak zarva volt. A lepzseloket kerdezte ismet:
- Mikor lesz nyitva csomagkudo?
- 10kor nyit 5kor zar - mondtak korusban.
- Dehat meg csak 4 ora es be van zarva
- Igen, igen... - montak kedvesen mosolyogva, mikozben latszott: nem ertik a problemankat. "A bolt majd kinyit valamikor - majd egyszer bizonyosan... Nincs itt semmi problema!" - gondotak. 
Hat igen: India idotlen, de ez benne a szep! 
 

FIGYELEM! A "furcsasagok listaja" nem egy lezart bejegyzes. Folyamatosan bovul, amint emlitesre melto dologgal talalkozunk.

Indiaban ez a szabvany tuzoltoberendezes: ket vodor viz es ket vodor homok

 

"Iskolabusz" Delhiben

 

A folyokban furcsa ordogok elnek :o)

 

Gokarnai hazunk ajtajat Hitler-markaju lakat zarta...

 

Goaban a felfestest az uthibahoz igazitjak...

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr22891092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zeeman 2009.01.22. 14:04:16

Nagyon jók ezek az érdekes életképek:)
Ilyenek jöhetnek még!
süti beállítások módosítása