HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Utolso bejegyzes...

2009.03.30. 10:57 Balazs.Indiaban

Az utolso hat napot rishikeshi ashramban toltottem - resyben Zsuzsaval, reszben nelkule. Ugy gondoltam jo lesz kicsit lenyugodni, intenzivebben jogazni a 3 honapnyi utazgatast kovetoen. Ez nem igazan sikerult, mive ahogy egyre kozeledett az indulas napja, egyre inkabb mehetnekem lett es nem igazan jart mas a fejemben mint, hogy mielobb haza jussak.

Talan a legerdekesebb esemeny ami ez alatt a 6 nap alatt tortent, hogy "beneveztem" egy Biofeedback kiserletre. Az ashram laboratoriumaban megvizsgaltak az agyhullamaimat es egyeb fiziologiai jellemzoimet meditacio kozben. Az eredmeny egesz jo lett: szerintuk egesz kozel lehettem a meditativ tudatallapot eleresehez, ami kozel ketevnyi rendszeres gyakorlas utan egesz szep eredmeny. Szerintem.

Haza ertem. Jo ujra itthon, bar neha sajnalom, hogy ez az itthon ebben a zuros Magyarorszagon van...

1 komment

Benaresz

2009.03.18. 08:36 Balazs.Indiaban

"Benaresz venebb a tortenelemnel, oregebb a tradicional, osibb minden legendanal, es ketszer olyan osinek tunik, mint mindharom egyuttveve."
                                                                                                    Mark Twain

 
 Napfelkelte a Gangesz folott

 

Kashi, Benares, Banaras, Varanasi - a varos szamos neve jol jelzi tobbevezredes multjat. A varos a hinduizmus legszentebb helye. Aki teheti ide jon meg halni, vagy rosszabb esetben csak a hamvait hozzak ide, hogy a Gangeszbe szorjak.

Varanasiban az elet es halal kulonos egymas mellett "elese" figyelheto meg: a Gangesz partjan a nap 24 orajaban egetik a halottakat es lapatoljak a hamut a folyoba. Par tizmeterrel arrebb tucatnyian furdenek, fogat mosnak, mosogatnak szinten a szent folyo vizevel. 
Ganga Anya - ahogy itt nevezik - a vilag egyik legszennyezettebb folyojanak kepeben testesul meg. A benne talalhato bakteriumok szama a furdesre alkalmas WHO hatarertek 3000-szerese. A helyieknek ez mit sem art: Ganga Anyanak eszeben sincs mergezni hiveit, akik istenkent tisztelik.  Ok meg is ihatjak - lattam ilyet - es semmi bajuk sincs tole. Persze ha en ernek hozza, biztos ki torne rajtam a kolera...
Genetika, evolucio, kivalo immunrendszer  vagy a hit ereje? Ki tudja - lenyeg, hogy mukodik...

 
 Egy reggel a Gangesz egyik ghatjan

 

 

 
 Egy szadhu

 

 
 Furdes

 

Szólj hozzá!

A kedves harcosok templomaban

2009.03.18. 08:14 Balazs.Indiaban

Az "Arany Templom"

 

Guru Nanak nem volt elegedett sem a hinduizmus, sem a az iszlam tanitasaival, azert gondolt egyet es uj vallast alapitott. Mivel monoteista tanitasaival egyenloseget hirdetett es a kasztrendzszer ellen szonokolt, igy India eszak-nyugati regiojaban, a tortenelmi a Pandzsab teruleten gyorsan nepszeruve valt. Az uj vallas a szikhizmus neven valt ismertte. Guru Nanakot meg kilenc guru kovette, akik kozul sokan eleg szornyu halalt haltak. A szikekre rajart a rud: a muszlim hitu mogul-uralkodok, kulonosen a vakbuzgo Aurangzeb uldozte oket. (O zaratta be az apjat: a Taj Mahalt felhuzo Shah Jahant az agrai erodbe) Sokukat kette fureszeltette, nehanyukat elve fozette meg...
Ennek hatasara a szikhizmus harcias iranyt vett: ugy dontottek, hogy nem hagyjak magukat. Hagyomanyos oltozekuk is ezt tukrozi. A jo szikh tehat a kovetkezokrol ismerszik meg:

  1. Kesh - Hosszu, soha nem vagott hajat turban ala rejtve viseli. a turban es a sok haj kivedi a csapasokat.
    Sosem vagja le a szakallat - a szakall ijesztoen hat az ellensegre.
  2. Kanga - Mindig van nala fesu, hogy jo katonahoz melton rendben tartsa a hajat
  3. Kara -  Mindig vas ill. acel karperecet hord, hogy csataban kivedhesse a kard csapasokat
  4. Kachera - Laza, bo alsonadragot hord, amiben konnyu mozogni
  5. Kirpan - Mindig van nala kard. Neha tobb is...

A Sikh Testveriseg idovel jelentos befolyasra tett szert a regioban. Allamuk volt az utolso, amely behodolt a briteknek.
A harcok ideje ma mar lealdozott, de Pandzsabban jarva meg mindig szazszor tobb bardos, landzsas, kardos figurat latni, mint egy visegradi varjatekon. A tortenelem kereke forog, de a szikhizmus nem valtozik, vagy csak lassan. A szikhek tobbsege az 5 K-bol legalabb harmat biztosan betart: szakall, turban, karperec szinte elengedhetetlen, de neha egy fogpiszkalo meretu jelkepes torocske is lifeg az oldalukon. Az alsogatyajukrol nem tudok nyilatkozni... :o)

A templom orei

 

Amritsar a szikh-vallas "Mekkaja". Itt talalhato a hires "Arany Templom", a szikhizmus legszentebb helye. Itt lalkik a 11. guru, ami tortenetesen egy papirekercs: a "szikh biblia". Az utolso elo guru azt mondta, hogy nem lesz tobb "ember-guru", szoval tekintsek az irast gurunak. Valoban ugy is bannak vele: estere peldaul lefektetik aludni.

A szikh templomok sajatossaga, hogy ingyen kaja van mindenkinek! Napi 40.000 embert etetnek fuggetlenul vallastol, szarmazastol, kaszttol. A templom korul setalgatva minket is beinvitalt egy turbanos-szakallas bacsi az egyik szobaba, es kardamonos tejberizzsel, teaval kinalt. Beszelegttunk: o egy biztositonal dolgozik, amikor epp nem templomban onkenteskedik, a fia es a lanya mind egyetemre jarnak, phd-znek. A szikhek bar alig huszmillioan vannak, India egyik legvagyonosabb, legbefolyasosabb tarsadalmi csoportjat adjak.

Az oreg harcos


Baratsagos, vendegszereto, osszetarto nepseg, de ha kell, akkor kemeny harcosokka valnak. Az indiai hadseregebn rengeteg szikh szolgal es India-Pakisztan csetepatekban is jo par plecsnit begyujtottek.
Indira Gandhi, India nehai miniszterelnoke egyszer volt olyan hulye, hogy bekuldje a hadsereget az Arany Templomba a szikh lazongas leveresere. Nem elte tul: szikh testorei sajat kezuleg vegeztek vele. Senki sem szorakozhat a "szikh tesokkal"!

Ejjeli orjarat

 

Piheno biciklis rikshas egy parkban

 

Szólj hozzá!

Emberkert

2009.03.17. 13:01 Balazs.Indiaban

Nehany erdekes foto. Tobbseguk a radzsasztani kalandozasunk alkalmaval keszult.

Teljesen becsomagolva. Indiaban a feherbor a meno: a reklamokban feherito kremeket hirdetnek es aki teheti keruli a napot. A  sotet bor azt jelenti, hogy az illetoenek sokat kell robotolnia a napon, tehat a szegenyseg jele - szaz eve meg nalunk is az volt.
Ez a lany valoszinlueg az eskuvojere keszul: probal feheredni, hogy jo szinben legyen addigra.

 

Jaisalmeri utcakep. A jobbszelen falusi asszonok: a sok feher karperec a felkarjukon azt jelenti, hogy mar hazasok.
Kozepen katona: Jaisalmer kornyeke teli van katonai bazisokkal az 71-es haboru ota.
A helyiek a turizmuson tul beloluk elnek.
Bal szelen utitars. :o)

 

Tradicionalis ruha es modern telekommunikacio.

 

Lajtos-kocsi indiai modra

 

A gandisagari Siva-templom fiatal papja. Az osei sokszaz evre visszamenoen brahminok es o is koveti a tradiciot.

 

A hagyomanyos es a modern oltozkodes egy erdekes kombinacioja

 

Szólj hozzá!

3 nap a sivatagban

2009.03.14. 10:15 Balazs.Indiaban

Ejszakai vonattal utaztunk Jaisalmerbe, amely a mintegy ketmagyarorszagnyi meretu Thar-sivatag sziveben fekszik. Ahogy haladtunk beljebb es beljebb a sivatagban ugy boritotta el a finom por a vonat padolojat es priccseit.
Jaisalmerben a 800 eves var es a gyonyoruen faragott homokko-epuletek mellett az elso szamu attrakcio a sivatagi teve-szafarik. Mi is beneveztunk egyre.
Harom kiseronk volt: Soni, a tevek tulajdonosa egy hektikus figura, aki egyik percben mosolyog, a masikban kiul az arcara a remenytelen szomorusag, India minden nyomora. Masik kiseronk Malu, aki tipikus sivatagi ember: ritkan beszel - szinte soha. Vegul velunk tartott meg Ishra: a legvidamabb figura mind kozul. Harom tevehajcsarhoz: harom teve is tartozott: Lalu, Johnny es "Pava" nevre hallgato, igen csak utalatos bestia.

Zsuzsa es Lalu teve a sivatagban

 


Elso nap 6 orat tevegeltunk a sivatag valtozatosan kopar tajain egy hosszu ebedszunettel megszakitva. A legtobb ember azt hiszi, hogy a sivatag szo vegtelen homoktengert jelent. Pedig nem! A vilag sivatagjainak csupan toredeke "klasszikus" homoksivatag. Ez Thar-sivatagra is igaz: ritkasag, latvanyossag szamba mennek a homok-dunek erre fele.
A hosszu tevegeles megtette a hatasat: a nyereg veresre torte a hatsom es  estere hihetetlen faradsag tort ram. Miutan megvacsoraztunk, mar alig birtam ebren maradni, de kiseroink korabbi igeretukhoz hiven tabortuzet raktak, enekelgettek a szorakoztatasunk vegett. Kicsit eroltetettnek, hiteltelennek ereztem a dolgot. Nem azert enekeltek, mert amugy is azt tennek, mert ez a szokasuk, hanem kotelesseg kepen.
Sivatagban azt mondjak gyonoru az ejszakai egbolt, mert nincs fenyszennyezes. Sajnos nekunk volt: sikerult ket majdnem teliholdas ejszakat kifogni. A hold fenye erosen elnyomta csillagoket es amugy is tul faradt voltam, hogy az eget kemleljem.
Masnap rovidebb tevegeles es meg hosszabb ebedszunet kovetkezett - kiseroink lattak: nem igazan megy nekunk ez a mufaj. Azt mondjak: a feherember olyan mint az erett banan: puha - puhany. Ok persze kemenyek, mint a ko: a sivatag edzette oket ilyenre. Belatom: igazuk van...


Egy kis "klasszikus sivatag"


Menetkozben megalltunk egy-ket sivatagi faluban. Kemeny ott az elet. Az egyik feluban az asszonyok 3 kilometerrol hordjak a vizet hatalmas edennyel a fejukon. Persze naponta tobb menetet is meg kell tenni.
Egy kut van: tevek, kecskek, emberek ugyanazt hasznaljak. Az elettol megfaradt arcok tucatjai bamultak minket talan eppen azt kerdezve magukban: "mit keresnek ezek itt?" Ilyenkor eleg szarul ereztem magam, mert valahol igazuk van... Vartam, hogy visszamenjunk a kietlen sivatagba: ott legalabb nem zavarunk senkit.
A masodik ejszakat az elozohoz hasonloan a homokdunek kozott toltottuk. A sivatag csendes, bekes hely: megvan a maga varazsa. Vacsora utan ismet kisse eroltetett "folkor-musor" kovetkezett. Igazabol kiseroink mindent megtettek, hogy mi jol erezzuk magunkat: jol vegeztek munkajukat. Epp ez volt talan a problema: nekik ez munka volt, kuzdelem a megelhetesert.
A sivatag teli van elettel. Del-Indiaban jartunk par vadrezervatumban, de egy  ket meteres halo kozepen ulo gyufasskatulya meretu pokon kivul semmilyen wildlife-ot nem lattunk. A sivatgaban koparsaga ellenere szamos vadat lattunk: szarvasokat, gazellakat, pavat, keselyuket, sivatagi egeret, homokon cirkalo szkarabeuszokat. Azt mondjak: mikor nyar kozepen megerkezik a monszun zoldbe borul es kiviragzik a sivatag, hogy aztan telre ismet tetszhalotta szaradjon.
Harmadik nap este tertunk vissza Jaisalmerbe. Szep volt, jo volt, de jo ujra a civilizacioban.   
 

Soni es Ishra ebedet keszit

 

Lalu teve mosolyog...vagy vicsorit?! Ezt sosem tudtam eldonteni...

 

A Thar-sivatag tevehatrol

 

A Thar-sivatag masik arca - a kozepen lathato koraksok egy falu romjai,
amit  Pakisztannal vivott 1971-es haboru soport el

 

Sivatagi hajnal

 

 

 
 

Szólj hozzá!

India demonjai...

2009.03.14. 09:04 Balazs.Indiaban

Tobbnyire szep, erdekes, izgalmas, kulonos - egyszoval pozitiv dolgokrol szoktam beszamolni. De nincsen feny arnyek nelkul. Most kicsit arrol szeretnek irni, ami a szinfalak mogott zajlik, ami az ide latogatok egy jelentos reszenek talan fel sem tunik. Ismerjuk meg kicsit "India demonjait", akik az itt elok tobbsegenek minden napi eletet uraljak.
Ishra 25 koruli srac India egyik legszegenyebb, nyugati, sivatagos videken: Radzsasztanban. Irni, olvasni nem tud, de ez nem az o hibaja: nem tanitottak meg ra. Az iskolaban ugyan van tanar, de nem tanit semmit: valahogy nem erez osszefuggest a fizetese es a munkaja, kotelessege kozott.
 A gyerekek lognak sulibol, hiszen ugysem foglalkozik veluk ott senki. "Hol van ilyenkor a tanfelugyelo?!" - kerdezheti felhaborodottan a nyugaton nevelkedett ontudatos allampolgar. Koszoni szepen: jol van. Eldegel bekesen a tanaroktol beszedett kenopenzen. De ha esetleg a "nepharag" (ami nem jellemzo erre fele) megis eluzne a lusta tanart, akkor sincs valtozas: akit a helyere kuldenek, ugyan azt csinalja: semmit!
Tehat Ishra irastudatlanul eldegel - kilenced magaval: hat testvere van, ami indiai mercevel nezve nem sok - teljesen atlagos. Kilencen osztoznak Ishra tevegeltetesbol megkeresett havi 1000 rupias jovedelmen, ami kb. 4800 forintnak fele meg. Nem! Nem hagytam el egy nullat sem! Tenylege ennyi! Ha szerencseje van, akkor borravalokbol meg megkeres meg 500-800 rupiat.
De nezzuk meg reszletesebben az esetet! Ishra apja meghalt - o az egyetlen kenyerkereso a csaladban. A turistaszezonban (november-marcius) tevehajcsarkent turistakat visz sivatag-turakra. Perszae a tevek nem az ovek, o csak alkalmazott - igy jon ossze jo esetben a havi 1000 rupia.
Majusban a homero higanynszala napkozben ritkan megy 50 fok ala - ilyenkor nem jon erre senki. A telen viragzo szafari-biznisz all. Ilyenkor az egyetlen munka lehetoseg a kotores. Napi 8-10 oran at torik a kovet az 50-58 fokos sivatagi forrosagban napi 60 rupiaert, azaz kevesebb, mint 300 forintert. Havi 20-25 napnal tobbet nem lehet birni ezt a munkat, vagyis legfeljebb 1200-1500 rupia (kb. 5800-7200 Ft) jon ossze egy honapban. Persze erre a penzre is kilencen vannak. Szegenyseg India egyk legnagyobb demonja - es talan szuloje az osszes tobbinek. A Korrupcio az masikuk.
Korrupcio athatja es reszlegesen ugyan, de megbenitja Indiat. Az emberk bar ugy gondoljak, hogy nincs ez igy rendjen nem haragsznaka erte: ha ok ulnenek az adott hivatalnok, rendor, stb. szekeben, ok is ezt tennek!  Szinte semmilyen mas modja nincs a szegnysegbol, a nyomorbol valo kitoresnek. Nem csoda ha "government jobnak" vagy is az allami munkahelyeknek nagy a respektje erre fele.
Indiaban a szocialis rendszer allamonkent valtozik. A deli allamokban (pl. Kerala, Tamil nadu) van nemi szocialis halo, de eszakon, ahol a nyomorgok tobbsege el nincs semmi! Ha valaki beteg es nincs penze meghal - ennyi! A kozvetlen kornyezetet leszamitva senkit sem erdekel! Csak egy szam a statisztikakban...
"India demonjainak"  fohadiszallasa Uttar Pradesh es Bihar allamokban van - itt a  legrosszabb a helyzet. Sokan csak ugy emlegetik ezt a regiot a "Sotetseg birodalma".  
De nezzuk meg mi a helyzet India egyik legfejlettebb allamaban, hinduszthani kommunizmus felleg varaban: Keralaban!
A 60-as evekben kerult itt hatalomra a Moszkvatol teljesen fuggetlen kommunista part, amely komolyan gondolta nep erdekenek kepviseletet. Kozel negyven eves kormanyzasuk eredmenye kepen Kerala rendelkezik az egyik legjobb gazdasagi es szocialis mutatokkal egesz Indiaban. Masban is rekorderek: itt a legmagasabb az ongyilkosok szama es az alkohol fogyasztas teren is az elsok kozott vannak India tobbi allamaihoz kepest.
Kumar mar tul van a negyvenen. O a kannuri erodmuzeum ore. Gazdasagi foiskolat vegzett, de az egyetlen munka, amit adni tudtak neki az ez volt. Nem panaszkodik: 15.000 rupiat keres egy honapban - tizszer annyit, mint a radzsasztani Ishra. Ket gyermeke van - nem 8, nem 10 mint az eszakon nyomorgoknak -, igy telik ra, hogy mindkettot magan iskolaba jarassa. Az o jovojukben bizik.
A keralai szocialista oktatasi rendszer eredmenye a tulkepzettseg: a helyi gazdasag nem tudja felvenni ezt az embertomeget. Sokan elvandorolnak es kulfoldon probalnak szerencset. India teljes GDP-jenek mintegy 20%-at teszik ki a kulfoldon elo indiaik hazautalt jovedelmei. Aki nem kap munkat se otthon, se kulfoldon, az jo esellyel szaporitja az ongyilkosok es alkoholistak nepes taborat.
"Udvozoljuk  Indiaban, a vilag legnagyobb demokraciajaban!" - all a felirat India es Pakisztan 2912 km-es kozos hataranak egyetlen atkalohelyen a pandzsabi Attariban. Valoban: kozel 1,2 milliardos lakossagaval India a vilag legnagyobb demokratikus allama. De milyen ez a demokracia?!?
Allama valogatja, de ritkan mennek korrektul a dolgok. Szavazat vasralas bevett szokas; a valasztok jelentos reszenek meg jo is: hiaba szavazza meg az egyiket, vagy a masikat, egyik sem fog tenni erte semmit a valasztasok lezarultaval. Ha eladja a szavazatat, legalabb par napig lesz mit ennie.
India a szelsosegek birodalma: barmit elmondhatunk rola, annak ellenkezoje is tokeletesen igaz ra! Gazdag es szegeny, spiritualis es anyagias, egyutterzo es kegyetlen - mindez egyszerre, tobbnyire atmenetek nelkul.
 A vilag 10 leggazdagabb embere kozott 4 indiait talalunk - egyetlen mas nemzet sem tud tobb "top-gazdagot" felmutatni mint India. Mindemellett India lakossaganak mintegy fele - felmilliard ember - napi egy-ket dollarbol nyomorog.
India mindezek ellenere varazslatos hely: csak ajanlani tudom  mindenkinek, hogy ide latogasson! De azert adjunk halat az egnek, hogy nem ide szulettunk! :o)
"Very good life, very good karma!"

Szólj hozzá!

Az utitars

2009.03.13. 08:45 Balazs.Indiaban

 

Nem ismer trefat, ha a konyveirol van szo...

 

Jaisalmerben

 

Kuzdelem Feher Tigrissel a Thar-sivastagban

 

Memsahib es Lalu

 

Vonaton

 

Festett labbal

 

Zsuzsika jatszik

3 komment

A kiralyok foldjen

2009.03.09. 11:31 Balazs.Indiaban

Mar lassan ket hete barangolunk Radzsasztanban - a kiralyok foldjen. India ezen szaraz, tobbnyire sivatagos szeglete felett nem is olyan regen meg 22 maharadzsa, rao, rana vagy egyeb uralkodo-feleseg osztozott. Bar hataluk mar lealdozott, de meg mindig jelentos vagyonnal es befolyassal birnak. Hasonloan mogul kollegaikhoz,  Radzsasztan urai is ket dologban jeleskedtek: a haboruskosaban es az epitkezesben. A kettot gyakran "osszevontak" es fenseges varakat, erodoket es bennuk csodalatos palotakat hoztak letre. Ezek tobbsege  muzeumkent vagy luxus szallodakent mukodik - termeszetesen tovabbra is az uralkodo tulajdonaban es kezeleseben. Radzsasztant a radzsputok buszke, harcos nepe lakja, amely tobbnyire inkabb meghalt, mint hogy megadja magat.
Az egymassal torteno acsarkodasnak koszonhetoen a britek konnyeden befolyasuk ala vontak a regiot. Az uralkodokat a helyukon hagytak: jatszanak csak kiralyosdit kedvuk szerint, amig az nem ellentetes a brit erdekekkel. Ez beket hozott a Radzsputanara, mivel  India uj urai nem szivleltek a csetepatekat - nem tett jot a kereskedelemnek vagyis India kizsakmanyolasanak. Igy hat a lovagiassagot felvaltotta az anyagiassag: az uralkodok a neppel mit sem torodve fenyuzoen utazgattak, epitkeztek, szorakoztak, egyszoval eltek uri eletuket. A britek altal kozvetlenul uralt teruleteken mar az 1840-es evekben bevezettek a kozoktatast, mig Radzsasztan lakossaganak kozel fele maig irastudatlan...
 Radzsasztan ma India egyik legszegnyebb allama, ugyanakkor kulturaja egyik leggazdagabb legsokszinubb mind kozott.

Jaipur - a gyozelem varosa

 

Jaipur ovarosanak kapuja

 

 
 Elefant vezeti a felvonulast - az nem derult ki, hogy mit unnepeltek

 

 
 A kiralyi palota bejarata - ez a pozolas 10 rupiaba kerult nekem

 

 
 A palota (egyik) belso udvaranak kapuja

 

 
 A Monszun-kapu

  

 
 A Hava Mahal vagyis a Szelek palotaja  - az egyik nehai maharadzsa epittette felesegei szamara, hogy kinezhessenek az utcara annalkul, hogy oket latnak

 

 
 Amber - a dinasztia regi, Jaipur megalapitasa elotti fellegvara

   

 
 Kemenyen meg kellett kuzdeni azert, hogy ez a foto elkeszulhessen

 

 
 Dzsali - koablak radzsasztani modra

 

 
 Vizipalota Jaipur es Amber kozott feluton

  

Jodhpur - a kek varos

 

 
 A varos fole magasodo fennseges Mehrangar-erod

 

 
 Megrakjak a teves kocsit Jodhpur egyik sikatoraban. Ez a jarganytipus gyakori Radzsasztan utjain.

 

 
 A bevehetetlen Mehrangarh nyugati oldala. Az erod az 1800-as evek elso felben allt ostrom alatt utoljara, amikor a szomszedos Jaipur maharadzsaja tamadt ra vmi nougy miatt. Bar a falak maig viselik a hosszu ostrom nyomait, neki sem sikerult bevenni az erodot...

 

 
 Zsuzsa egy radzsput-csalad tarsasagaban - a papa mellettem allva fotozott. Indiaban valamiert meno dolog nyugatiakkal fenykepezkedni.

 

 
 Jodhpur kek hazai az var egyik bastyajarol nezve

 

 
 A maharadzsa varbeli palotajanak egy reszlete - a radzsputok ugyes kofaragok

 

 
 Egy radzsput bacsi  - a kep persze beallitott. A szakall es turban meg mindig gyakori latvany az utcan, unnepek alkalmaval utobbi egyenesen kotelezo. Kardot ma mar nem hord szinte senki. Vizipipa...az opium a radzsasztani kultura szerves resze meg ma is: eskuvo,  temetes vagy egyeb nagy unnepseg aligha kepzelheto el nelkule 

 

A maharadzsa egyik szobaja

 

Egy dzsali marvanybol

 

Utazasunk a Thar-sivatag kozepen fekvo Jaisalmerben folytatodik...

Szólj hozzá!

Voros es feher

2009.02.24. 13:26 Balazs.Indiaban

30 oranyi vonatozas es 1990 km megtetele utan erkeztunk meg Agraba: a nehai Nagymogul Birodalom (1526-1857) fovarosaba. A mogul uralkodok, a hires-hirhedt Dzsingisz kan leszarmazottai ket dolgot szerettek nagyon: haboruzni es epitkezni. Mind a kettoben jeleskedtek: birodalmuk fenykorukban Kabultol egeszen a mai Burmaig terjedt, eszak-deli iranban pedig a Himalajatol majdnem egeszen Sril Lankaig terjedt. A kozel 3 millio negyzetkilometeres birtok pedig eleg penzt termelt, hogy a  csodakat alkossanak. A mogul-csaszarok szinte mindegyike vagy uj fovarost alapitott vagy total atepitette az elodje altal felfuzottat. A mogul epiteszeti orokseg, amelynek talan legismeretebb peldaja a Taj Mahal sok tizezer embernek jelent megelhetest India eme legszegnyebb szegleteben.

Taj Mahal

Jahan shah kedvenc felesege: Mumtaz Mahal (a "Palota Eke") 14 gyermekuk megszuleset kovetoen elhalalozott. A sah elhatarozta: a vilag legszebb mauzoleomat epiti fel felesegenek - igy szuletett meg az Taj-i-Mahal vagyis a "Palota Koronaja" neven ismert epulet.
Nyitas elott fel oraval vagy is 6:20-kor mar a Tajnal voltunk, de hiaba: mar vagy szazan alltak a elottunk. Szigoru biztonsagi vizsgalatot kovetoen - mely soran elvettek a szerintuk vmiert veszelyes elemlampam is - jutottunk be. A tobbit meseljek el a kepek...

 

A Taj kapuja

 A Taj Mahal a fokapu lepcsojerol nezve

 
 Egy kis pozolas azon kedves ismeroseim szamara, akik szerint 3 honapja otthon bujkalok es az interneten osszevadaszott infok es fotok felhasznalasaval irom a bejegyzeseim. Bar szerintuk biztos ez is Photoshoppal keszult.... :o)

 
 A Taj kicsit kozelebbrol

 
 A Taj meg kozelebbrol...

 
 Zsuzsa a Tajban

 
 Faragas, attores, berakas - a Taj ekei

 
 A Tajban olvasoklub is mukodik

 
 Mecset a Taj jobb oldalan

 
 A mecset jobb szarnya

 
 "Let the sunshine in!"

 
 A Taj Mahal a felig kiszaradt Jamuna bal partjarol nezve

 

Az erod

Agra rendelkezik India egyik legszebb mogul-erodjevel. Itt raboskodott Jahan shah, a Taj Mahal epittetoje, miutan lazado fia: Aurangzeb megfosztotta hatalmatol. Azert "jofej" volt apjaval: olyan helyre zaratta, ahonnet ralatott szeretett felesege monumentalis sirjara.

 

 Az erod kulso kapuja - annak idejen a varat krokodilokkal teli arok vette korul

Az erod belso kapuja

 

 Az erod fala

 

 
 Ezt lathatta Jahan shah nap mint nap elete utolso  9 eveben

 

Utitarsam marvanyba foglalva

 

Az egyik "marvanycsoda" Jahan shah egyik varbeli palotajaban

 

Marvanypalotak egyike kozelebbrol

 

Mar megint marvany...

 

A tron terem - a kozepso boltiv alatt ult a csaszar aranybol keszult es dragakovekkel diszitett tronjan

 

Sok mas csodas epuletet lattunk meg, de ezzel nem farasztom most a kedves Olvasot. A jobol is megart a sok: Firenzeben jarva a 100. reneszansz-festmeny utan valahogy nem ereztem kulonlegesnek Boticelli Venuszat sem... :o)

Szólj hozzá!

Az eleteim tortenete avagy egy ketes ertekeu jovendoles Vaitheeswarankoilban

2009.02.18. 08:39 Balazs.Indiaban

Hol volt, hol nem volt. Elt egyszer egy kiraly Sri Lanaka szigeten, akinek volt negy fia. A legidosebb fiu 24 eves volt, amikor kiraly varatloanul elhalalozott. "Meghalt a kiraly, eljen a kiraly!" - a korona a legidosebb fiura szallt. Jo kiraly volt, szerettek az emberek - egeszen 38 eves koraig, amikor vmiert gonossza lett es egy tiszteletre melto bolcset, gurut is melyen megsertett. A bolcs ezert megatkozta es egy sulyos betegseget kuldott ra. A szenvedese soran a kiraly magaba nezett es raebredt buneire. Lemondott a tronrol es hatra levo eletet remetekent toltotte.
Halala utan Magyarorszagon szuletett ujja...
(Most atugrom a sztori eddigi eletemre vonatkozo reszeit - a josok ugyanis itt azt mondtak vissza, ammit ugyes kerdezz-felelekkel kiszedtek belolem es az Olvasoim tobbsege szamara is ismert. Folytassuk a sztorit a jelentol.)
Eletem 26. eveben jottem el a josdaban (2009. januar 28-an toltottem be 25-ot, ergo kicsit melle lottek). A kovetkezo 7 honapban "problemam lehet vizzel es tuzzel" szal vigyaznom kell! De ha rendelek toluk egy speci szertartast 4000 rupiaert (kb. 18.000Ft), akkor meguszhatom a dolgot...
Batyjam 28-29 eves koraban fog megnosulni, raadasul "arranged marriage" lesz! Indiaban a szulok altal leszervezett frigy (arranged marriage) a hazassag szinte egyetlen lehetseges  modja. Josaim nem tudtak kilepni sajat kulurajukbol, vagy csak nem tudjak, hogy nalunk: az "ekolcstelenul liberalis" fehereknek mar 100 eve nem divat a szervezett hazassag... Szal vigyazz  bratyo, mert a vegen kihazasitanak valami harpiahoz! :o)
Mikozben en nagyon sikeres leszek a karrieremben, 32-33 eves koromban felesegul veszek egy nagyon, nagyon szep not (kinek josolnanak rondat vagy atlagosat?!) es lesz ket gyeremekunk: egy fiu es egy lany. Egyikuk vmi muveszeti dolgot, a masik vmi technikai dolgot fog tanulni - sot!  Az egyikuk annyira sikeres lesz, hogy kulfoldon is fog tanulni! (Ez is egy tipikusan indiai vagyalom.)
Majd elfelejtettem! Ha nem mondatok puddzsat 4000 rupiert, akkor sajnos az elso hazassagom el fog romlani es lesz egy masodik is. :o)
50 eves korom korul mikor mar nagyon, nagyon, nagyon sikeres es boldog vagyok, jon egy nagy guru, aki engem megald. (Ugy legyen!) Sok jot teszek majd az emberekert es 72 eves koromban elegedetten allok tovabb a foldi vilagbol.
Kovetkezo eletemben egy olyan orszagba fogok megszuletni, amit "Amerika ural". (valahogy a Kina uralta vilag valoszinubbnek tunik nekem, de tegyuk fol, hogy szegeny jenkiknek is marad meg valami...) es nagyon sok jot fogok tenni az emberekert. Ez lesz az utolso eletem, mert ezt kovetoen elerem a megszabadulast es nem kell tobbe megszuletnem. (megint csak amen!)

Oszinten kivanom, hogy a joslat szorul szora bejojjon: ilyen szep eletet (eleteket) almodni se mertem volna magamnak! :o) Talan epp ez a baj veluk: tul szep ahhoz, hogy igaz legyen! Ami jelentosen rontja a joslatok hitelesseget, hogy szinte semmit nem talaltak el maguktol a jelenlegi eletemrol! Nem volt az a Hu-vazze!-ezt-honnan-tudjatok?!?!? elmenyem.
Kerekperec nem jelentem ki, hogy az egesz baromsag: azzal beismernem, hogy kidobtam az ablakon 2000 rupiat (a 4000-es szertartasra persze nem tudtak radumalni). Jothi annak idejen azt mondta, hogy a mondokajuk 60%-a szarmazik a felolvasott levelekbol es 40%-ot ok koltik hozza. Ahogy az oreg zen-mester mondja: majd meglatjuk! :o)

 

2 komment

Az Istenek koztunk jarnak...

2009.02.16. 11:36 Balazs.Indiaban

Az alabbi kis iras elter az elobbiektol a tekintetben, hogy  nem az itteni elmenyeimet hivatott elmeselni. Sokkal inkabb betekintes kivan adni az indiaiak vilagnezetebe, hitvilagaba. Ezt elolvasva talan erthetobbe valik a "guru-jelenseg", amivel az elozo bejegyzesemben is talalkozhatott az Olvaso.  Figyelem! Az irasnak van nemi filozofikus beutese - lehetseges, hogy az atlagosnal tobb idot es turelmet igyenel az elolvasasa.
 

Bar Indiaban mintegy 330 millio istenseget tisztelnek, valojaban csak egyetlen Isten, Osok letezik: Brahman. Az osszes tobbi  istenseg Brahman kulonbozo aspektusai, arcai csupan. Shiva peldaul Brahman pusztioto mivoltat testesiti meg, mig peldaul az elefantfeju istenseg: Ganesha az embereket segito, szerencset hozo aspketusat szemelyesiti meg.
Ebben a felfogasban rejlik India kulturalis, vallasi sokszinusegenek kulcsa: Indiaban valamennyi vallas bekeben megfer egymas mellett. Minek is veszekednenek rajta, hiszen egy az Isten: van aki Shivank hivja, van aki Allahnak vagy eppen Jahvenak nevezi. Lattam mar Indiaban kereszteny templomot es mecsetet egymas mellett, Mysorban a muszlim Adil egy hindu baratjahoz vitt el szobrokat venni, lattam szemig feketebe csomagolt lanyokat szariba oltozott hindukkal, mint legjobb baratnokkel beszelgetni...
Az egyetlen Isten - nevezzuk inkabb Osoknak - letezese pedig (szerintem) konnyen belathato: a semmibol nem lesz valami. Ha nem fogadjuk el azt az axiomat, hogy letezik egy olyan Osok, egy olyan "valami", ami mindig is letzett, idotlen, akkor a megoldhatatlan "tyuk-tojas problemahoz" jutunk.
Arrol lehet vitatkozni, hogy ez az Osok szemelyes, szemelytelen, ilyen, olyan, azonban letezesenek elfogadasa nelkul egytelen vilagot magyarazo elmelet sem allja meg a helyet - meg a jelenlegi "favorit": az osrobbanas sem. Valaminek fel kellett robbannia...
(Elnezest az elozo ket magan velemenyemmel "atitatott" bekezdesert; igyekszem targyilagosabb lenni, de nem igerem, hogy nem lesz tobb ilyen :o)) 

 

 
Az indiai vilagnezet alapja a reinkarnacio, vagyis a halhatatlan lelek ujja szuletese. Brahman a teremtes soran minden lenybe lelket helyezett, egy darabot sajat magabol. - lényegében saját magát. Ez a lelek minden leny igazi enje, Onvaloja, amely Brahmanhoz hasonloan halhatatlan, elpusztithatatlan, mindent tudo es orokke boldog (Tat, Chit, Ananada).  A halhatatlan  lelek ujra es ujra testet olt, hogy tapasztalatokat szerezve fejlodjon, amig el nem eri a tokeletesseget es ra nem ebred isteni Onvalojara  ill. a korulotte levo vilag hamissagara. (Az indiai filozófiában azt tekintik igaznak, valósnak ami sosem változik, állandó - ez pedig csak Brahmanra igaz.)
A reinkarnacio lenyegeben a lelek evolucioja.
A Bhagavad Gita, India egyik legszentebb irata igy ir errolo:

22. vers

Miként az ember leveti elnyűtt ruháit és újakat ölt magára,
úgy adja fel a lélek is az öreg és hasznavehetetlen
testeket, hogy újakat fogadjon el helyükbe.

23. vers

A lelket semmilyen fegyver sem képes feldarabolni, tűz nem
égeti, víz nem nedvesítheti, és a szél nem száríthatja.

24. vers

Az egyéni lélek törhetetlen, oldhatatlan, és sem megégetni,
sem felszárítani nem lehet. Ő mindent-átható, örökkévaló,
változhatatlan, rendíthetetlen és örökké ugyanaz.

Mikor az ember Onvalora ebred, az a "megvilagosodas" pillanata, a szamadhi, vagy ahogy a buddhistak nevezik: a nirvana. Ekkor az ember nem testevel, az egojaval azonositja onmagat, hanem a Vegtelen Ennel, Brahmannal. Ra ebred, hogy o nem csak egy hullam az oceánban, hanem O maga az ocean. Valaki ugy fogalmazta meg ezt modern hasonlattal elve: olyan ez ,mint amikor oreg szamitogepunkbe modemet teszunk es  felcsatlakozunk a vilaghalora. :o) Ez a megszabadulas: a moksha vagy mukthi pillanata.
Az Onvalora ebredt lelek minden lenyt Onmagaval azonosnak lat - ez a forrasa a megvilagosodott emberekbol, lelkekbol kiarado vegtelen szeretetnek es bekessegnek . Ahogy az egyik hindu szentirat az Iso-upanisad irja:

"Ki minden létezőket önnön lelkében szemléli,
minden lényben a Lelket látván többé nincs oka félni."

                                             Isa-upanisad 6. vers

Az Onvalora ebredt lelek mar nem vagyik vissza a korlatokkal es tokeletlenseggel teli anyagi vilagba: beleolvad Brahmanba elvezve annak hatartalansagat, orok boldogsagat. Gyakorlatilag eggye valik Istennel.
A lelek onkent vallalhatja, hogy visszaterve az anyagi vilagba a tobbi leleknek is segitsegere lesz a megszabadulas elereseben. Ezek a lelkek a bodhiszattvak -  Oszentsege a Dalai Lama szemelyeben is egy ilyen lelket tisztelhetunk - a szkeptikusok kedvert hozza teszem "a sokan igy gondoljak" formulat. Ezzel el is erkeztunk a guru-jelenseg magyarazatahoz.
Isten idonket megvilagosodott lelkeket kuld a Foldre, illetve altaluk O maga materializalodik az anyagi vilagban, hogy utat mutason a megszabadulasra vagyo lelkek szamara. Ezek a lelkek az avatarok,  Isten foldi megtesetesulesei. Amma, a keralai szent, akit felkerestem szinten az avatar kategoriaba tartozik - megint csak szkeptikusoknak: sokak szerint.
India talan legismertebb avatarja Satya Sai Baba, akinek kovetoi tabora vagy 25 millio fot szamlal. (Mivel vele sosem talalkoztam, igy isteni minosegerol nem vagyok meggyozodve, de kizartnak sem tartom, hogy igazi avatar. Valahol ebben all a konstruktiv szkepticizmusom a spiritualis dolgokat illetoen: amivel kapcsolatban van szemlyes tapasztalatom, azt fogadom el.)
A "koztunk jaro istenek" masik "agat" a foldi eletukben megvilagosodast elert emberek adjak. Ilyenek peldaul a nagy jogik, mint amilyen Paramahansa Jogonanda, Shivananda  vagy az altalam nagyra tartott Swami Rama voltak.
A megszabadulashoz vezeto ut nehez es rogos, igy az elore jutashoz egy "mar megerkezett" ember, lelek segitsege ha nem is nelkulozhetetlen, de mindenkep nagy elony. Ok a guruk. Indiaban szinte mindenki tisztel egy  vagy akar tobb gurut is bar tobbseguk nem igazan torekszik mielobbi megszabadulasra. Mindesetre az utcak szinte mindig ki vannak plakatolva valamilyen guru vagy szentember erkezeset hirdeto poszterekkel. A tobbszaz vagy akar tobb tizezres hallgatosag szinte garantalt, hiszen ki ne akarna koztunk jaro istenek tarsasagaban lenni?!

Vegezetul egy szolgalati kozlemeny: az itt leirtak celja egy atfogo kep adasa az indiai hitvilagrol, filozofiarol a teljesseg igenye nelkul. Igyekeztem legjobb tudasom szerint bemutatni a temat, ennek ellenere elofordulhatnak benne pontatlansagok, tevedesek. Varom a konstruktiv eszreveteleket, velemenyeket!


 


 

Szólj hozzá!

Come to Mummy!

2009.02.13. 08:12 Balazs.Indiaban

Mysorebol ketnapi utazas es 600 kilometernyi ut megtetele utan erkeztem meg Amritapuriba: Amma "fohadiszallasara". Deli-Inda egyik legnagyobb eloszentje szerencsemre eppen  otthon volt -  3000 fos fan-clubjaval egyutt. Az ashram hatalmas: egy kisebb varossal feler.

 
Amma portre a Wikipediarol - sajat fotom nincs, mivel az ashramban tilos fotozni

 


Este 7 korul erkeztem meg. Becsekkolas utan kaptam egy agyat az egyik dormitorumban, amin kozel 40 masik ideiglenes ashramlakoval osztoztam. (Akik hosszabb idore jonnek, azok apartmant vagy 2-4 agyas szobat kapnak.) A zuhany: egy vodor meg egy csap.  Maximalisan elegedett vagyok a szallasommal. Eddig sem voltak nagy igenyeim, de azok Indiaban meg tovabb csokkentek.  Ket dolog amihez igazan ragaszkodom: egy agy es egy angol WC - helyi guggolos nem nekem valo. Emellett nagyra ertekelem, ha van ventillator es egy zarhato ajto  vagy szekreny az ertekesebb cuccaimnak - emellett minden mas luxus, amiert nem szivesen fizetek. Az se zavar ha meg kell osztanom a lakhelyem masokkal - meg ha a labaik szama akar a 8-at is eleri... ahimsa mindenek felett!
Miutan bekoltoztem a harom szabad fekhely egyikere, elindultam az auditorium fele, hogy reszt vegyek a szokasos esti bhajan-on, vagyis eneklesen. A programot maga Amma vezenyli. A tobbnyite szanszkrit-nyelvu, igazi Isten iranti odadassal futott enekeket tabla (dob), harmonium-muzsika es utemes taps kiseri. A szinpadrol vezenylo Ammat, ekkor latom eloszor: meretes indiai asszonysag, aki szinte allandoan mosolyog.
Masnap  kedd: vagyis "New comers` day". A templomban gyulunk ossze. Amma hosszu beszedet tart malayalamul. Kicsit kirekesztve erzem magam es bosszant, hogy a kulfoldiekre nem gondolnak, holott ok teszik ki az ashram lakossaganak felet. A beszed vegen Amma "fo-swamija" emelkedik szolasra es jegyzeteibe neha belelesve angolul is elmondja, amit az Anya az iment megosztott  kovetoivel. Ezt hallva bosszusagom elparolgott. A tanitasai lenyegeben egybe esnek india tobbi neves guruinak tanitasaival. Ezt elegedetten nyugtazom. 
A beszedeket kovetoen jott az ebed. Amma mindenkinek (ertsd: 2-3 ezer fo!) sajat kezuleg ad enni. Persze ez inkabb csak jelkepes gesztus: segito sorra kezebe adjak az elokeszitett talcakat o pedig sebesen csusztatja az elotte sorba allok kezebe - neha rajuk sem pillantva.
Aki megkapta a kajajat az elindul kifele a templombol, hogy helyet csinaljon a tobbieknek. En peresze nem megyek sehova,  elozo este megsugtak nekem: kaja osztas utan darshan varhato, amibol nem akarok kimaradni, hiszen ezert utaztam at fel Keralat. Egy csendes zugbol figyelem, mikor fogy el a kaja es kezdodoik az oleles-osztas.
Amma, mint arrol mar korabban irtam egy olelessel osztja aldasat, mutatja ki szeretetet mindneki fele. Azt mondjak Amma olelese tobbmint egy emberi gesztus, mivel o az Istenanya foldi megtestesulese.
Egy ora varakozas utan el jott a pillanat: Amma hozza kezd a darsahan osztashoz. Kulonsorban a nok, kulon a ferfiak - utobbiban en vagyok a harmadik. Az egyik segitoje angolul felteszi a szokasos kerdes:
- Honnan jottel!?
- Hungary
-Ahh! Hangerii! Tudtad, hogy Amma beszel Hangeeri?!? - mondja mosolyogva es buszken
- na peresze... - gondolom magamban kisse szkeptikusan

Sorra kerulok. Ket hatalmas kar ram zarul es magahoz huz, a jobb fulemben pedig a kovetkezot hallom: nono-nono-nono...
Erosen koncentralok, hogy kivegyem a hallott szavak az indiai akcentus altal esetlegesen eltorzitott hangalakjanak jelenteset.
...nono-nono-nono.
Es mar kint is vagyok a sorbol - 10 masodpercig sem tartott az egesz. Felre allok es figyelem, hogy mit valtott ki bennem az immenti aktus. Semmi. Nem erzek semmi kulonoset.
Kicsit csalodott vagyok, de nem adom fel! Amig itt vagyok es Amma darshant oszt, addig ram biztosan szamithatnak!

A masodik kor

Szerda - a hivatalos darshan-napok egyike. A tegnapi, kicsit ad-hoc jellegu darshannal ellentetben most nagyon szervezett minden. A reggeli utan megszerzem a "jegyemet" a darshanra: a 100 es 150 kozotti osztasba kerulok.
Del korul kezdodik az esemeny.  Az indiaiaknak van elsobbsege, mivel aki az ashramban lakik, az raer; az indusoknak pedig haza kell meg jutniuk valahogy. Azt mondjak, hogy a nyugatiak otnel elobb labdaba sem rugnak: indiaiak ezrei kigyoznak az auditoriumban olelesre varva. Az otbol lassan het lesz.
8-kor besorolok, 9 korul jutok fel a szinpadra, hogy ott folytassam a sorban allast, de legalabb mar majd nem karnyujtasnyira a "celtol". Amma ott ul kozepen egy diszes fotelben, feher szariban. Kozeleben segitoi, akik maszirozzak, hozza terelik a hiveit, atvszik az ajandekokat (tradicionalisan gyumolcs ill. viragfuzer). Tole kicsit tavolabb emberek ulnek a foldon, meditalnak. Amma ma mar a sokezredik olelest osztja. A rekordja 10.000 fo/nap folott van es siman vegig csinal egy 14 oras olelomenetet egyultohelyben, szunet nelkul. Ezenkivul 30 eve nem mondott le egyetlen darshan alkalmat se - azt hiszem mindehhez tenyleg valami isteni tulajdonsaggal kell birni.
Lassan sorra kerulok. A gepezet beindul: egy ember lenyom a terdemre, egy masiktol elhangzik a tudtad-hogy-Amma-beszeli-a-nyelvedet mondoka. Egy harmadik mogem all es ovatosan, de hatarozottan odatol Amma ele. Kicsit ugy erzem magam, mint egy barany birkanyiraskor. Egy mosolyt kovetoen a ket hatalmas kar ram zarul, fulelek:
"Edesfiam, edesfiam, edesfiam, edesfiam" - hangzik Ammam mondokaja malayalam akcentussal, de ezuttal tenyleg magyarul. Mire eszbe kapok mar kint is vagyok a sorbol, prashaddal (Amma ajandeka: szentelt hamu es cukorka) a kezemben. A gepezet megy tovabb, en pedig csak allok kisse benultan, hihetetlen belso bekesseget erzve. Valoban van Ammaban valami szent, valami isteni...

Csutortokon nincs darsahan, mert Amma penteken 10 napos turnera indul Keralara. Persze nem egyedul: nepes rajongotaboranak kremje koveti akarhova. Bar ugy gondolom, hogy  o valoban egy elo szent es kozelebb all a Teremtohoz, mint a legtobbunk, valahogy megsem erzem, hogy fanatikus rajnogoja lennek. Ez nem az en utam. Ez az ashram tul nagy es tul szemlytelen nekem. Sztem tobb Amma-kepmas van ebbben az ashramban, mint amennyi Lenin-szobor volt a Szovjetunioban annak idejen. Meg Amma-babat is lehet kapni gyerekeknek es felnotteknek egyarant. Ez a szemelyikulusz az en spiritualis, de azer konstruktivan ketelkedo vilagnezetemnek kicsit sok. Ezt a felhajtast nem kozpontilag szervezik: a hivok viszik tulzasba a dolgot, de Amma valamiert hagyja.
Az altalam nagyratartott Swami Veda elott egyszer lattam valakit foldre borulni. O hajlott kora ellenere gyorsan lehajolt es felemelte, jelezven: o elotte ne csinaljanak ilyet! Valahogy szamomra a hiteles szentek egyik jellemzo tulajdonsaga a szerenyseg. Ez az, amit hianyoltam Amritapuriban - de persze ezer es ezer ut letezik Istenhez, a vegso valosaghoz, vagy mindenki nevezze Mindenletezok Eredojet, ahogy neki tetszik. Valszeg van, akinek Amma altal kepviselt ut segit eljutni oda - de sztem en nem tartozom kozejuk.
 

Mivel nincs tobb darsahan. igy boven lett idom sevara. Seva onzetlen cslekedetet, munkat jelent masokert. Mindenkit, aki felkeresi Amritapurit, napi 2 ora onkentes munkara kernek fel. Az elso ket nap ezt "ellogtam", mert azzal voltam elfoglalva, hogy tutira oleleshez jussak. Kicsit lelkiismeret-furdalasom is volt mitatta: tok olcsoert itt lakom egy elo szent szomszedsagaban, aki minden nap magahoz olel es akkor en meg sz@rok a szabalyaikra. Szal nincs ez rendjen. Csutortok reggel be is jelentkeztem a Seva office-ba munka vegett!
A feladatom: ebedosztas. Nagyon orultem az uj megbizasomnak, mivel kicsit tartottam tole, hogy valami szemetszedos, takaritos munkat kapok, ami unalmas es nem tul felemelo. Embereknek etelt adni viszont jo dolog - adni jo dolog!  Nagyon elveztem, ahogy az emberek mosolyognak, orulnek az etelnek, amint megkapjak. Volt nehany kotekedo arc, de alapvetoen az ashram-nepsegi kedves, mosolygos emberekbol all.
Pentek delre kicsit kiurult az ashram: nincs Amma, nincs miert maradni. A kozel 40 fos haloteremben csak en es az oreg Mike maradtunk. En se sokaig: hajnali felkettokor indul a vonatom a kozel 800 km-re levo Pondicherrybe, ahol a hetveget tervezem tolteni....

Szólj hozzá!

A kiralyi Mysore

2009.02.09. 07:20 Balazs.Indiaban

Mysore az egyik legszebb es legelhetobb varos Indiaban. Olyan csodakat lattam itt, mint 2x2 savos, kozepen elvalasztott - egyszoval igazi - autopalya, kozlekedesi lampak, viszonylag tiszta utcak es nem utolso sorban a Maharadzsa palotaja. Ez utobbi a legszebb epulet amit eddig Indiaban lattam - csodalatos!
Mysoret es mai Karnataka-allam nagyreszet egykor uralo Wodeyar-dinasztia 1897-ben akkora lagzit csapott, hogy a lakhelyukul szolgalo tobbszaz eves fapalotajuk nem elte tul: legett. Nem volt mit tenni: kellett egy uj! 4,5 millio rupiaba kerult (ez mai aron India eves GDP-jenek %-ban merheto hanyada) es tobbezer munkas dolgozott rajta evtizedeken keresztul, mire a kiralyi csalad bekoltozhetett. Az eredmey lenyugozo!
A palota fele ma allami tulajdon es szabadon latogathato, a masik feleben meg mindig a Wodeyarok elnek - persze ma mar kevesbe fenyuzo korulmenyek kozott.

A palota nappal...

 

...es ejjel

 

(A kepek a Wikipediarol vannak - technikaiokokbol nem tudom fel tenni a sajatjaim egyelore..)

 


 

Szólj hozzá!

Mysore - elso elmenyek

2009.02.06. 17:50 Balazs.Indiaban

Becsaptak! De csunyan! 8x aron soztak ram lotusz-olajat, radasul amint kesobb kiderult hamis. 400 rupias "tanulopenz" sok a magam fajta hatizsakos turistanak meg kellett mar fizetni.
Del korul indultam neki a varosnak. Utkozben mellem szegodott egy baratsagos fiatal ember. Ilyenkor mindig ket dolog fordul meg az ember fejeben: vagy elakar adni valamit vagy tenyleg baratkozni akar. Bar elobbi a gyakori, de az utobbi sem zarhato ki. Ha bezarkozunk es mindenkit elzavarunk, akkor mikent ismerhetunk meg olyanokat, mint a kanyakumaryi halaszfiuk vagy Jothi. Szazszonak is egy a vege: egy oras dumcsizas utan es egyeb bizalmkelto esemenytek utan a srac elvitt egy boltba, ahol olajokat es fustoloket arultak. Amma, Kerala nagybecsu szentje, akihez keszulok allitolag nagyon szereti a lotusz-olajat es ezert fusolo es az olaj szep ajandeknak tunt. Az arakat hallva szivtam a fogam, nem ismerve a valodi paci arakat (itt erre epit mindenki, ha fehereknek ad el) vettem toluk fustolot es olajat. A bizalmam egybol elparolgott a srac irant - bar nem tudtam meg, hogy atvertek, de ereztem: o is jutalekvadasz...
Kesobb sikerult leraznom es elmentem a helyi piacra. Ott boklaszva talalkoztam Adilla egy 5 nyelven beszelo, majdnem diplomas 28-30 koruli kereskedovel, aki szinten olajat es fustoloket arult. Vele beszelgetve jottem ra a csalasra. A ram sozott olaj mennyiseget o 50 rupiaert arulja 400 helyett, tovabba megmutata: hogy az enyimnek az illata borre kenve 10 perc utan elmulik mig az igazi sokkal tovabb tart....
Nagyon szar erzes becsapva lenni. 400 rupia nekem itt kb. egy napi megelhetest jelent kajaval, szallassal.
Adil nagyon pipa volt, amikor hallotta mi tortent velem. Mondta, hogy nagyon nem szereti a nem becsuletes kereskedoket, mert rontjak a varos hiret es szegrol vegrol az o uzletet is. Megmutatta a vilag mindenreszerol erkezo turistak altal teleirt vendegkonyveit - en voltam az elso magyar akivel talalkozott, szoval elkulte a segedjet, az unokatestveret egy uj fuzetert, hogy nyisson egy magyar vendeg konyvet. Aki hazankbol nala jar legkozelebb, az en bejegyzesemmel talalkozhat. :o)
Emlitettem Adilnak, hogy erdekelnek a fafaragasok, amirol Mysore nagyon hires. Szeretem az olyan mualkotasokat, amikben egy muvesz kezemunkaja van es a maga nemeben egyedi. Adil elvitt egy baratja boltjaba, ahol a valod, helyi aron adjak a szobrokat: a turistaknak kinalt ar negyedeert, hatodaert! A boltos srac, akinek sajat manufakturaja van elmondta, hogy a vevoi tobbsege helyiekbol illetve hotelek kozeleben mukodo puccos turista boltokbol all. Vettem 4 szep szobrot remek aron - ajandekok kipipalva. Bar meg nem tudom, hogy fognak beferni a hatizsakomba...

Szólj hozzá!

Hat nem sikerult...

2009.02.05. 14:08 Balazs.Indiaban

Az indulas elott 3 nappal az interneten foglalt jegyem varolistara kerult. Ilyen mar tobbszor elofordult utazasaink soran, de sosem volt vele gond: vegul mindig kaptunk helyet. Az eddigi szerencse sorozat tegnap este ert veget: nem kaptam helyet a vonaton, mely evitt volna Ammahoz.
Ha mar igy alakult modositottam a terven: irany Mysore! Ammahoz tett latogatasomat csusztatom par nappal.
 

Szólj hozzá!

Merre jartunk eddig?

2009.02.04. 14:44 Balazs.Indiaban

Nem reg volt egy honapja, hogy uton vagyunk. Merre jartunk eddig?
Az alabbiakban egy rovid, tenyszeru osszefoglalot szeretnek adni - reszben az olvasoknak, reszben magunknak.
Ezen bejegyzes megirasanak az informalason tul van egy masik fontos oka: most itt Margaoban (Goa) 18.30 fele jar az ido, a vonatom pedig este 11-kor indul Amritapuri fele - ergo baromira raerek ilyenekkel szorakozni. ;o)

   Allomasaink Megtett tavolsag az elozo uticelhoz kepest
 1. Delhi  
 2.  Chennai  1753 km  
 3.  Madurai  499 km
 4.  Kanyakumari  242 km
 5.  Varkala  132 km
 6.  Allapey  115 km
 7.  Kochi  95 km
 8. Munnar 130 km (2x)
 9.  Murudeshwar  495 km
 10.  Gokarna  45 km
 11.  Hampi  255 km
12.  Panaji  356 km

 

 Tehat eddig mintegy 4247 km tettunk meg januar 1. ota.

Del-indiai kalandozasainkat a lila nyilak jelolik
  (Tudom: kicsit gagyi a terkep, de ingyen terkepnek ne nezd a szinet! :o) )

Szólj hozzá!

Elhagyott...

2009.02.04. 12:42 Balazs.Indiaban

Elhagyott az uitarsam, az orvosom, a "felesegem"...es meg a mosonom is! :o(

Zsuzsa Sri Lankara ment nyaralni 10 napra, hogy kipihenje az utazas faradalmait.
"Elkeseredesemben" ugy dontottem, hogy "spiriturat" teszek: meglatogatom Mamat!

Mātā Amritanandamayī Devi (kozismertebb neven Amma) India legismertebb noi guruja, szentje. "Olelo anyanak" is nevezik, mert mindenkit, aki felkeresi ot egy olelessel ald meg. Atlag napi 8 ezer olelest oszt ki, ami sokak szerint rendkivuli (spiritalis) elmenyt nyujt es messze tul mutat magan a "fizikai" cselekedeten...
Ammat sokan Foldre szuletett, "elo" istenkent tisztelik Del-Indiaban. Hogy valoban isten-e?! Ezt nem tudom, de valoszinuleg kozelebb all Hozza mint a legtobb ember: karitativ tevekenysege renkivul szerteagazo es sok tizezer embernek segit nap mint nap.
Akar isten akar, nem - jolelku, szent emberekkel talalkozni jo dolog, szoval megyek es felkeresem Ammat es ashramjat!
 

Szólj hozzá!

Negy nap "Portugaliaban"

2009.02.03. 08:58 Balazs.Indiaban

Goa - egy darabka Portugalia India nyugati partjan. India egyik legkisebb allama az utolsok kozt szabadult meg gyarmattartoitol a hatvanas evek elejen, de ez arculatan nem nagyon latszik: (indiai mertekkel merve) tiszta utcak, europai stilusu epuletek es nyugati ruhaba oltozott nok. Szamos ajton maig portugal nevek olvashatok - van aki nem ment haza.
Goa India 22 autonom allama kozul a legkisebb ugyanakkor a leggazdagabb es valoszinuleg legtisztabb is - mintha nem is Indiaban lennenk! 

Mi viszont nagyon mennenk mar: nagyon meleg van, ami talan meg nem lenne problema, de a kanikulat itt magas paratartalom kiseri. Ezt a nyugati ember nehezen viseli. 

Egy utcai pad Goa fovarosban - portugalok nemzeti szineire festve

 

Utcacska Panjiban

 

Utcacska Panjiban 2.

 

Azsia legnagyobb katedralisa

 

Szólj hozzá!

Hampi...

2009.02.02. 09:39 Balazs.Indiaban

Karnataka utjai rettenetesek: tobbnyire egysavosak es raznak - de nagyion! Korulbelul tucatszor fordult elo, hogy az alapvibracio mellett hatsom es az ules kozott 20-30 centis res tamadt egy-egy nagyobb zokkenonel. Az elmenyt 30-35 fokos hoseg tovabb fokozta. Ilyen korulmenyek kozott tettuk meg a Gokarna es Hampi kozotti 10 oras utat - az 6. ora kor fele mar kezdett sok lenni Indiabol...plane a szuletesnapomon!

Hampi azonban megerte a sok viszontagsagot! Csodalatos! A sok szempontbol marsbeli tajat rizsfoldek, kokusz- es banan-palmak tarkitjak. Ez a latvany onmagaban meger egy utazast, de Hampi tobbet rejt magaban ennel: itt talalhato az utolso jelentosebb hindu birodalom fovarosanak: Vijayanagarnak maradvanyai.

Hampi - palmak, rizsfoldek, romok es tobbszaz tonnas kavicsok

 

Oriasi kavicsok minden fele - mintha egy egi kecske ide bogyozott volna

 

A nehai bazar romjai

 

A kiralyi elefantistallok - a regeszeknek nincs jobb tippjuk arra vonatkozoan, hogy mire szolgalhatott ez az epulet...

 

Elo napernyo:  akar hanyszor arrebb ment a tehen, a madar ment vele hogy az arnyekeban maradhasson...

 

Vijayanagar birodalom egyik leghiresebb fennmaradt mualkotasa: a koszeker

 

Szurkos kosrral is lehet hajokazni...

 


 

2 komment

Az uj Goa , avagy egy rejtett paradicsom a Tehen fule alatt

2009.01.25. 13:52 Balazs.Indiaban

  

 


Gokarna egy apro varoska Goatol delre Karnataka-allamban. A varos, melynek neve szoszerinti forditasban "tehenfulet" jelent templomairol nevezetes, es komoly zarandokhad ostromolja az ev minden napjan. (A jo hindu minden evben legalabb egyszer elzarandokol egy szenthelyre. Indiaban egesz iparag epul erre.) A varoska nem sokat kinal az ide latogtonak, de a tole 5-8 kiloeterre fekvo tengerpartok annal inkabb.
A szilak koze ekelodott 1-2 kilometeres homkos partszakaszokon csupan nehany fabol, palmalevelekbol es bambuszbol osszeacsolt kis kavezo talahato - valszeg ezek is csak az indiai turistaszezon (nov.-marc.) idejen mukodnek . Az aramellatas indiai mertekkel merve meglepoen folyamatos, az internet lassu es akadozik es nagyon draga - bar csoda, hogy van egyaltalan. Mobil terero nulla - pedig a mobil-manias Indiaban ez nagyszo!
 

 
 Az Om-beach

 Megszallni csak valamelyik kavezo altal kinalt nadkunyhoban lehet - olcsoert: kb. 600 Ft/ej a standard tarifa. Ezzel fugghet ossze tobbek kozott, hogy a kornyek valosagos hippi-paradicsom. Mi itt nagyon kilogunk a kozonsegbol: se raszta-hajunk, se latanyos, jakuzakat megszegyenito tetkonk nincsen. Gokarnarba jon mindenki, aki megunta Goa kommerszitasat, iparszeruve duzzadt turizmusat, amely mara nelkuloz szinte minden lazasagot, szabad legkort, amirol annak idejen hiresse valt. Gokarna kiepitetlen, vad, kommeresznek egyaltalan nem nevezheto strandjaibol mindaz sugarzik, ami Goa lehetet egykoron. A hely laza, szabad hangulatat a szinte allandoan szolo reggie-zene is erositi. Gokarna az "uj Goa" - csak kisebben. Bar valszeg par evmulva Goa sorsarajut, de addig is elvezzuk ki! :o) 
Zsuzsaval mi azon kevesek koze tartozunk, akik teglahazikoban laknak, amelyhez "furdoszoba" is tartozik. A helyi viszonylatban luxszuslaknak szamito hazikonkhoz a kovetkezo hazikedvernceket kaptuk: ket beka (a "furdoszoba" ajtajanak sarkaban laknak), 3 gyik (tobbnyire a plafonon tanyaznak), 2-3 pok (szobasarkok),  x darab szunyog (poziciojuk a mienkhez igazodik). Kistarsasagunk ellenere nagyon jol erezzuk itt magunkat, szal maradunk vagy 5-6 napot.  :o)

Kunyhonk a tengertol alig 20 meterre fekszik - ha dagaly van akkor csak 15...

 

Az egyik bekulank

 

Naplemente az Om-beachen

 

Probalok aranyosan nezni... :o)

 

Szólj hozzá!

Shiva arnyekaban

2009.01.22. 07:18 Balazs.Indiaban

Murudeshwar - nehany ezres kisvaros Karnataka-allam tengerpartjan valahol Managlore es Goa kozott feluton. Turistak nem nagyon jarnak erre: szinte feltunest kelt az erre keveredo feherember. Minket is csak ket dolog hozott ide: az erintetlennek, turistamentesenek igert tengerpart es Shiva isten kozel 40 meter magas szobra, ami a legnagyobb a vilagon. Elobbi tulsagosan is erintetlennek bizonyult: infrastrukturat (pl. etterem) alig talaltunk, viszont rengeteg kivancsiskodo helyit igen, akik miatt a bikinis strandolas igen kellemetlen lett volna Zsuzsa szamara. A szariba vagy burkaba csomagolt indiai nokhoz kepest a bikiniben, szinte felmeztelenul napozo nok latvanya szamukra mar kesz "porografia". Nyugaton a szexfilmeket neznek a ferfiak, itt meg a bikiniben strandolo nyugati turistakat. Indiaban ez komoly "sportag" - kulonosen az olyan eldugott helyeken, mint Murudeshwar, ahol a lakossag 70%-a muszlim hitu (ertsd: sok a "nindzsanak oltozott" no).
A szobor valoban tekintelyt parancsolo latvanyt nyujtott, de erdemi strandolasi lehetoseg hijan egy nap utan tovabb alltunk Gokarnaba.
  

 
 Ulok a beachen - amint a hatterbol latszik: valoban erintetlen es turistamentes

 

 

Romantikus seta a murudeshwari tengerparton muszlim-modra

  

Utitarsam Murudeshwar tengerpartjan - hatterben a Shiva-szoborral es a nem kevesbe meretes hindu templommal

 

Lord Shiva

 

Shiva labai elott...

  

Naplemente - olyan ez itt szamunkra, mint otthon az esti hirek: mindig megnezzuk!

 

Szólj hozzá!

Helyi furcsasagok...

2009.01.20. 14:16 Balazs.Indiaban

Indiaban sok furcsa, sokszor komikus vgy eppen duhito dologgal szembesul a Nyugatrol ide latogato.

A ferfiak itt gyakran kez a kezben jarnak, de ez nem a homoszexualitas, hanem a baratsag jele.  A homoszexualitast egyebkeny Eletfogytigtarto bortonbuntetessel szankcionaljak az 1861 ota hatalyban levo torveny szerint. India lassan valtozik...

Ami baromi idegesito itt Del-Indiaban es meg harom het utan is alig tudtam megszokni az az, hogy a helyeslo, igenlo fejmozgas ugyanaz mint nalunk a nem. Tehat, ha azt kerdem a pincertol: van-e Paneer Masala, akkor o igenet valaszol es razza a fejet! Ez kicsit osszezavarja a Nyugatrol (vagy Eszak-Indiabol) frissen erkezett turistat.

A buszon nok a nok melle, ferfiak a ferfiak melle ulnek - vegyes  ulesrend elkepzelhetetlen, kiveve ha
a.) az egymas mellett ulo no es ferfi egymas hazastarsai vagy kozeli, verszerinti rokonai.
b.) a no szemmel lathatoan idos pontosabban a klimaxon...
Munnarbol vissza fele Zsuzsaval kulon ulesrte ultunk, mert kettonknek szukos volt az apro indiai emberkekre tervezett ules. A busz utkozben tobbszor megallt: emberek felszalltak, leszalltak. Mellem azonban nem ult senki egy-ket oregasszonyt leszamitva: 5-6 fiatalabb no inkabb aldogalt a szerpentinekkel tarkitott razos hegyi utakon szaguldo buszon, mint sem, hogy mellem uljon. (A kommentarokat megelozendo: az nap reggel zuhanyoztam - szal nem a szag miatt... :o))

Indiaban gyakoriak az aramszunetek, A fovarosban: Delhiben is boritekolni lehet hogy 2-3 npnt el megy a villany 2-3 orara. Keralaban pontosan (ertsd: indiai pontossaggal) 7.30 es 8:00 nincs aram. Kormanyzati intezkedes, amelyet vizhiannyal indokolnak. Logikus, nem?!

India idotlen - timeless. Ezzel gyakran szembesul az utazo. Indian nem vagy csak alig fog az ido, a valtozas szele. Az emberek tobbsege alig el maskent mint par szaz eve. Az indiai ember lelke hite szerint orok, halhatatlan: ahogy a Bhagavat Gita, a "hindu biblia" fogalmaz: "sosem szuletet es sosem hal meg", igy hat az ido nem fog rajta, szamara nem is letezik. A lelek csupan testet, "ruhajat" cserelgeti minden egyes megtestesules, kulhoniul mondva inkarnacio alkalmaval, amig el nem eri a tokeletesseget. Ebben rejlikaz indiai emberek nyugalmanak titka.
Az orult a forgalomban, ahol barmely nyugati soffort kikeszitene, ket nem zavarja: semmi karomkdas, szitkozodas.
Ha lekesik a vonatot csak vallat vonnak: nem baj, majd jon masik! Kulonben is: minden ugy van jol, ahogy van! Karma...
Munnarban csomagot szerettunk volna feladni, mert a csomagolasnal tulmeretetuk a meleg ruhak szamat. A szallasunk mellettunk volt egy kis csomagkuldoszolgalat, amelynek lehuzott rolloja mellet unotkozok kis csapata lepzselt - fetehetoen a kornyezo kis boltocskak alulfoglalkoztatott eladoi. Toluk tudakoltuk a futarszogalat nyitvatartasat.
9-5ig, holnap! - mondtak lelkesen.
Masnap 9-re mentunk. Zarva.
10-5ig - mondta az unatkozo boltosok brigadja.
Rakovetkezo nap 4-fele ert oda Zsuzsa, de bolt megint csak zarva volt. A lepzseloket kerdezte ismet:
- Mikor lesz nyitva csomagkudo?
- 10kor nyit 5kor zar - mondtak korusban.
- Dehat meg csak 4 ora es be van zarva
- Igen, igen... - montak kedvesen mosolyogva, mikozben latszott: nem ertik a problemankat. "A bolt majd kinyit valamikor - majd egyszer bizonyosan... Nincs itt semmi problema!" - gondotak. 
Hat igen: India idotlen, de ez benne a szep! 
 

FIGYELEM! A "furcsasagok listaja" nem egy lezart bejegyzes. Folyamatosan bovul, amint emlitesre melto dologgal talalkozunk.

Indiaban ez a szabvany tuzoltoberendezes: ket vodor viz es ket vodor homok

 

"Iskolabusz" Delhiben

 

A folyokban furcsa ordogok elnek :o)

 

Gokarnai hazunk ajtajat Hitler-markaju lakat zarta...

 

Goaban a felfestest az uthibahoz igazitjak...

 

1 komment

Kochin es a mosonom

2009.01.16. 09:16 Balazs.Indiaban

Kochin - nagy multu kereskedo varos a Malabar-parton. Mar a romaiak is hajoztak erre, majd jottek az arab, a kinai, a portugal, a holland vegul az angol kereskedok, szines kulturalis orokseget hagyva maguk utan. Sajnos ebbol ma mar nem sok latszik: szinte egyik epulet sem regebbi 200 evnel. Ennek ellenre van egy nyugod, "europaias" hangulata a varosnak  -  hianyzik belole az indiai varosokra jellemzo  kaosz es nyuzsges.

 

Kochin egyik jelkepe: kinai halaszhalo naplemente elotti percrekben

 

Cochinban sajat mosonore sikerult szert tennem: Zsuzsa nemi mososzer es feherito beszerzese utan vallalta, hogy 10 rupiaert (10 Rs/db) mossa a ruhaimat. A legtobb hotel 15 ropit ker ezert es foltosan hozzak vissza a ruhakat! Szoval a 10 ropis ar nagyon jo ajanlat! :o)

 

A "mosonom" :oD

 

Szólj hozzá!

"Tropusi tuskevar" Isten sajat orszagaban

2009.01.14. 08:41 Balazs.Indiaban

Mikor Vishnu isten hatodszor szuletett le a Foldre Parasurama kepeben, a legenda szerint egeyzseget kotott a tenger istenevel: ameddig el birja hajitani harci bardjat, ott lesz foldi birodalmanak hatara. Vishnu meglengette fegyveret es Kanyakumaritol egeszen Gokarnaig hajitotta azt; a tenger pedig hodolattal visszavonult es kiemelkedett a mai Kerala-allam foldje. Erre vezetheto vissza Kerala hivatalos mottoja, amellyel lepten-nyomon szembe talalkozik az utazo: "God's own country" vagyis "Isten sajat orszaga".

 

Kerala - Isten sajat orszaga


A kisse tulzasnak tuno allitasban azert van nemi igazsag: valoban vannak paradicsomi vonasai India ezen szegletenek. Palma erdok, tavak, folyok, gyonyoru tengerpart, a Nyugati-Ghatok bujan zold tropusi hegyvideke. Mindehhez egesz evben 30-35 fokos homerseklet tartozik.
Ami igazan kulonleges Keralaban az a "Backwaters", vagyis az allamot atszovo , tobbnyire termeszetes csatornak, tavak rendszere es a korulotte elo emberek kulturaja. Kicsit olyan mint Fekete Istvan Tuskevarjaban leirt videk tropusi kornyezetben, sok tizezer "Matulaval" es azok nepes familiajaval, akik mind  keteltu eletet elnek. Bicigli helyett kenuval, auto helyett motorcsonakkal jarnak es baranyok helyett vadkacsakat terelgetnek - a vizen, kenuban ulve.

Kacsa-pasztor - az elotte lathato  "nagy barna folt" a "nyaja"

 

Varkala utan Allapeybe erkeztunk, hogy egy lakohajot berleve egy 24 oras korut kereteben betekintest nyerhessunk a vizek nepenek eletebe. Allapey egy unalmas kis varos, ahol ketoras keresgeles utan sem talaltunk egy valamire valo ettermet, viszont itt lehet a legjobb "houseboat-turakat" kifogni. Szinte az egesz varos ebbol el: vagy lakohajoja van vagy azon dolgozik.

Ime! A "tropusi tuskevar" kepekben:

 

Uton a munkaba

 

 

Egy forgalmas keresztezodes

 

 

Che-Guevara es a sarlo-kalapacs gyakori "latvanyossagok" Keralaban, ahol paratlan modon, abszolut demokratikusan kerult hatalomra a kommunista part 30-40 evvel ezelott es nepszerusege azota is toretlen. A kommunizmustol persze meg messze vannak, de Kerala allam szocialis rendszere  illetve gazdasaga peldaerteku egesz Indiaban. Igy is lehet ezt csinalni...  

 

 

Egy haziko a "berekben"

 

 

Mosogatas

 

 

Egy tipikus "houseboat" vagyis lakohajo turistaknak

 

 

Ruhamosas kohoz csapkodos technologiaval

 

 

Taxi a vizivilagban

 

Parti eletkep - mosas

 

 

Egy atlagos vizi otthon

 

Szólj hozzá!

Kokusz-palmak, tenger, puttu, kathakali, foldieink - egy het Varkalaban

2009.01.11. 15:06 Balazs.Indiaban

Varkala:strand-paradicsom kulfoldieknek Kerala allamban. Mivel a Del-Indiaban toltott elso hetunk elegge surure sikeredet (harom varost kerestunk fel het nap alatt) igyugydontottunk, hogy 6 napot strandolassalnapozassal, szal pihenessel toltunk - Varkalaban.

 

Strand Varkalaban


Ez a hely hemzseg a feher turistaktol, aminek kovetkezteben az arak az  2-3 szorosat is elerik atlagos, "all-india price-nak" (pl. a banan egesz Indiaban 2 rupia/db - leszamitva azokat turista helyeket, amint varkala). Van a sok feher embernke elonye is: Zsuzsa furodhet bikinben, annelkul hogy nagyon megbamulnak. Termeszetesen igy is mindig akad  helyiekbol allo nezokozonsege a strandnak. Varkalaban ez meg nem olyan durva, de Goaba allitolag busszamra erkeznek az indiai ferfiak, hogy "erkolcstelenul lengen oltozott", gyakorlatilag felmeztelen nyugati noket sasoljanak a strandokon...
Kenyelmesen egyhanguan telnek napjaink: reggeli, strand, szieszta, esetleg ebed, strand, vacsora.
A reggelinel, amikor altalaban egy keralai kulonlegesseget: puttut eszunk mindig megjelennek a napilap-dealerek, akik 40 rupiaert akarjak adni a 3,75-os ujsagot. :oD Szerencsetlensegukre az ar ra van nyomva az ujsagra, igy India tobbi turistakat lehuzo ragadozoival ellentetben nehezebb dolguk van. Altalaban minden masnap veszek ujsagot, de csak 5 rupiaert. Engem mar ismernek, szal az idohuzas elkerulese vegett az en esetemben 20-rol indul a licit. :o)  
Talan felmerulhet a kerdes: miert szarozok nehany tizrupian, amikor nekunk nyugatiaknak ez "apropenz"?!
Az itteni arusok, riksasok es egyeb turistakra-vadaszo "verszivok" szemben a nyugati ember egy bugyuta, minden hulyeseget osszevasarolo, ket labon jaro penzeszsak. Ha nem alkuszunk, nem torekszunk arra, hogy ertelmesen koltsuk a penzunket, akkor csak erositjuk bennuk ezt a kepet es nagyon elszemtelenednek. Igy is nagyon meredek, amit nemelyikuk megenged maganak...
Ahogy mondani szokas magyarok mindenutt vannak. Es valoban! Egyik reggel, mikor setaltunk kifele a szallasunkrol, magyar szot hallottam. A bejarat elott egy magyar par allt: Balazs es Gabi. Egy kicsit orultnek tuno olasz tai-masszazsoktatoval es annak kozel 80 eves "mammajaval" erkeztek, hogy a tobbek kozott mi altalunk lakott panzioban egy kethetes  massazs-tanfolyamot tartsanak. Nagyon orultunk egymasnak! Eleg valoszinutlen hogy magyarokkal fusson ossze az ember Indiaban. Az indiaiak 90%-a azt sem tudja mi az, hogy "Hungary". Az egyik postahivatalban peldaul, ahol egy kuldemeny kishazankba torteno eljuttatasanak koltsegei irant erdeklodtunk kb. a kovetkezo parbeszed zajlott le:
- Hungary...in wich country is it? (Magyarorszag...  melyik orszagban van?)
- Hungary is a country... (Magyarorszag, az egy orszag)
Ez az informacion meglepte... Itt mindenkinek vagy angolok vagy amerikaiak vagyunk - az atlagember szamara  szinte csak ezek a "feherember lakta" orszagok leteznek. :o)

 

A Malabar-part sziklai


Az egyik este elmentunk egy tradicionalis keralai tancdrama-estre, amely Kathakali neven ismert. Erdekes elmeny volt. A szineszek diszes ruhaban es rikitoan szines sminkkel az arcukon pantomim-szeru eloadasmodban jatszak el a a ket nagy indiai eposz: a Mahabaratha vagy a Ramayana egy egy tortenetet. Nekunk csak egy 1-1,5 oras produkciot adtak elo, de tradiconalisan egy eloadas 8-12 ora szokott lenni...

A tovabbiakban meseljenek a kepek! :o)

 

 

Kathakali-tancos eloadas kozben

 

 
Naplemente 

 

 

Telihold a kokusz-palmak folott

 

 

Zsuzsa on the Beach

 

Szólj hozzá!