HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Szmog, kaosz es egy birodalom romjai - Delhi

2008.12.29. 09:27 Balazs.Indiaban

Megerkeztem Delhibe. Utitarsam: Zsuzsa masnap erkezett. (Krisztian baratom, aki a terv szerint szinten velunk utazott volna, lemondta az utazast.)
Brutalis szmog van - neha mar faj a tudom es kohogok. AZ itteni legszenyezettseg az otthoni hivatalos hatarertek 60x-osa is lehet neha. Nagyon idojaras fuggo, de december es januar a legszmogosab idoszak itt Delhiben. Mar varjuk, hogy lemenjunk delre a tengerpartra.
Tagnap elmentunk megnezni a Voros Erodot (Lal Quila), amelyet a nagy-mogul uralkodo, a Taj Mahal epittetoje Jahan sah epittetett. A muszlim hitu nagy-mogul uralkodok, a rettegett Dzsingisz-kan kesoi leszarmazottai ketszaz even at uraltak Eszak- es Kozep-India nagyreszet (16.-17. szazad). Bukasukat vegul a szomszedos Maratha birodalom, az afgan es perzsa betoresek illetve india kesobbi urai, a britek okoztak. Mindennek ellenere ragyogo, gazdag birodalom felett uralkodtak es ennek epiteszeti oroksegevel van teli Delhi es Agra.
Az erodhoz riksaval mentunk kemeny alku aran: 150 rupiarol indulktunk, aztan lett 40 es ket bolt, vegul meg egyeztunk 50 es egy boltban. (A riksasok penzt kapnak, ha vevoket visznek a a boltokba.) Utkozben beugrottunk a boltba. Valoban gyonyoru dolgok voltak ott, de nem akartunk venni semmit - plane nem akartuk vegig hurcolni egesz Indian.
Az erodhoz erve brutalis, indusokbol allo sor kigyozott a penztarnal; szerencsere a nyugatiaknak kulon ablakuk van - igaz: 25x annyiba is kerul a belpo (250 Rs = kb. 1000 Ft.) mint a helyieknek. Az erodot - mint a legtobb turista-latvanyossagot- nagyon erosen orzik: gepfegyveres orok, homokzsakok mogott geppuskafeszkek. Sot! Mikor megerkeztunk akkor, parkolt be egy jeep a kapu ele geppuskaval a tetejen! A taskakat le kellett adni; a bejartnal femdetektorok es motozas. Asszem itt nem sok eslye lenne egy terroristanak bejutni az erodbe fegyverrel, bombaval. Elve lelpeni meg annyi sem...
Az erodon belul csodalatos kis marvanypalotak voltak. Kicsit meglepett, hogy milyen pici kis epuletekben elt az uralkodo es familiaja -  egy ilyen hatalmas uralkodo esetben egy tobbszaz-szobas hodalyt vartam volna - amolyan keleti Versilles-t...
De inkabb 4-5 kis "ekszerdoboz" talalhato az erod falain belul csupan nehany teremmel, de lelegzet-elallito diszitessel, ami valoszinuleg ujkoraban meg ragyogobb lehetett...

 

Lal Quila - a voros erod

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr40846457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zeeman 2009.01.06. 18:34:30

Egyébként a helyiek miket gondolnak az külföldiekről? Külsőleg és belsőleg(persze érintőlegesen már írtál róla).
A külsőleget úgy értem h pl mi furának találjuk ahogy a japánok beszélnek,hangsulyoznak vagy hogy a kínaiak szemében nekünk hatalmas(!!) orrunk van:))
Na meg igen, a szappanoperák:)) Tényleg "fél napos" szappanopera epizódok vannak arrafelé?:)) (én legalábbis ezt hallottam)
süti beállítások módosítása