HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

A kedves harcosok templomaban

2009.03.18. 08:14 Balazs.Indiaban

Az "Arany Templom"

 

Guru Nanak nem volt elegedett sem a hinduizmus, sem a az iszlam tanitasaival, azert gondolt egyet es uj vallast alapitott. Mivel monoteista tanitasaival egyenloseget hirdetett es a kasztrendzszer ellen szonokolt, igy India eszak-nyugati regiojaban, a tortenelmi a Pandzsab teruleten gyorsan nepszeruve valt. Az uj vallas a szikhizmus neven valt ismertte. Guru Nanakot meg kilenc guru kovette, akik kozul sokan eleg szornyu halalt haltak. A szikekre rajart a rud: a muszlim hitu mogul-uralkodok, kulonosen a vakbuzgo Aurangzeb uldozte oket. (O zaratta be az apjat: a Taj Mahalt felhuzo Shah Jahant az agrai erodbe) Sokukat kette fureszeltette, nehanyukat elve fozette meg...
Ennek hatasara a szikhizmus harcias iranyt vett: ugy dontottek, hogy nem hagyjak magukat. Hagyomanyos oltozekuk is ezt tukrozi. A jo szikh tehat a kovetkezokrol ismerszik meg:

  1. Kesh - Hosszu, soha nem vagott hajat turban ala rejtve viseli. a turban es a sok haj kivedi a csapasokat.
    Sosem vagja le a szakallat - a szakall ijesztoen hat az ellensegre.
  2. Kanga - Mindig van nala fesu, hogy jo katonahoz melton rendben tartsa a hajat
  3. Kara -  Mindig vas ill. acel karperecet hord, hogy csataban kivedhesse a kard csapasokat
  4. Kachera - Laza, bo alsonadragot hord, amiben konnyu mozogni
  5. Kirpan - Mindig van nala kard. Neha tobb is...

A Sikh Testveriseg idovel jelentos befolyasra tett szert a regioban. Allamuk volt az utolso, amely behodolt a briteknek.
A harcok ideje ma mar lealdozott, de Pandzsabban jarva meg mindig szazszor tobb bardos, landzsas, kardos figurat latni, mint egy visegradi varjatekon. A tortenelem kereke forog, de a szikhizmus nem valtozik, vagy csak lassan. A szikhek tobbsege az 5 K-bol legalabb harmat biztosan betart: szakall, turban, karperec szinte elengedhetetlen, de neha egy fogpiszkalo meretu jelkepes torocske is lifeg az oldalukon. Az alsogatyajukrol nem tudok nyilatkozni... :o)

A templom orei

 

Amritsar a szikh-vallas "Mekkaja". Itt talalhato a hires "Arany Templom", a szikhizmus legszentebb helye. Itt lalkik a 11. guru, ami tortenetesen egy papirekercs: a "szikh biblia". Az utolso elo guru azt mondta, hogy nem lesz tobb "ember-guru", szoval tekintsek az irast gurunak. Valoban ugy is bannak vele: estere peldaul lefektetik aludni.

A szikh templomok sajatossaga, hogy ingyen kaja van mindenkinek! Napi 40.000 embert etetnek fuggetlenul vallastol, szarmazastol, kaszttol. A templom korul setalgatva minket is beinvitalt egy turbanos-szakallas bacsi az egyik szobaba, es kardamonos tejberizzsel, teaval kinalt. Beszelegttunk: o egy biztositonal dolgozik, amikor epp nem templomban onkenteskedik, a fia es a lanya mind egyetemre jarnak, phd-znek. A szikhek bar alig huszmillioan vannak, India egyik legvagyonosabb, legbefolyasosabb tarsadalmi csoportjat adjak.

Az oreg harcos


Baratsagos, vendegszereto, osszetarto nepseg, de ha kell, akkor kemeny harcosokka valnak. Az indiai hadseregebn rengeteg szikh szolgal es India-Pakisztan csetepatekban is jo par plecsnit begyujtottek.
Indira Gandhi, India nehai miniszterelnoke egyszer volt olyan hulye, hogy bekuldje a hadsereget az Arany Templomba a szikh lazongas leveresere. Nem elte tul: szikh testorei sajat kezuleg vegeztek vele. Senki sem szorakozhat a "szikh tesokkal"!

Ejjeli orjarat

 

Piheno biciklis rikshas egy parkban

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr41009089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása