HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

Voros es feher

2009.02.24. 13:26 Balazs.Indiaban

30 oranyi vonatozas es 1990 km megtetele utan erkeztunk meg Agraba: a nehai Nagymogul Birodalom (1526-1857) fovarosaba. A mogul uralkodok, a hires-hirhedt Dzsingisz kan leszarmazottai ket dolgot szerettek nagyon: haboruzni es epitkezni. Mind a kettoben jeleskedtek: birodalmuk fenykorukban Kabultol egeszen a mai Burmaig terjedt, eszak-deli iranban pedig a Himalajatol majdnem egeszen Sril Lankaig terjedt. A kozel 3 millio negyzetkilometeres birtok pedig eleg penzt termelt, hogy a  csodakat alkossanak. A mogul-csaszarok szinte mindegyike vagy uj fovarost alapitott vagy total atepitette az elodje altal felfuzottat. A mogul epiteszeti orokseg, amelynek talan legismeretebb peldaja a Taj Mahal sok tizezer embernek jelent megelhetest India eme legszegnyebb szegleteben.

Taj Mahal

Jahan shah kedvenc felesege: Mumtaz Mahal (a "Palota Eke") 14 gyermekuk megszuleset kovetoen elhalalozott. A sah elhatarozta: a vilag legszebb mauzoleomat epiti fel felesegenek - igy szuletett meg az Taj-i-Mahal vagyis a "Palota Koronaja" neven ismert epulet.
Nyitas elott fel oraval vagy is 6:20-kor mar a Tajnal voltunk, de hiaba: mar vagy szazan alltak a elottunk. Szigoru biztonsagi vizsgalatot kovetoen - mely soran elvettek a szerintuk vmiert veszelyes elemlampam is - jutottunk be. A tobbit meseljek el a kepek...

 

A Taj kapuja

 A Taj Mahal a fokapu lepcsojerol nezve

 
 Egy kis pozolas azon kedves ismeroseim szamara, akik szerint 3 honapja otthon bujkalok es az interneten osszevadaszott infok es fotok felhasznalasaval irom a bejegyzeseim. Bar szerintuk biztos ez is Photoshoppal keszult.... :o)

 
 A Taj kicsit kozelebbrol

 
 A Taj meg kozelebbrol...

 
 Zsuzsa a Tajban

 
 Faragas, attores, berakas - a Taj ekei

 
 A Tajban olvasoklub is mukodik

 
 Mecset a Taj jobb oldalan

 
 A mecset jobb szarnya

 
 "Let the sunshine in!"

 
 A Taj Mahal a felig kiszaradt Jamuna bal partjarol nezve

 

Az erod

Agra rendelkezik India egyik legszebb mogul-erodjevel. Itt raboskodott Jahan shah, a Taj Mahal epittetoje, miutan lazado fia: Aurangzeb megfosztotta hatalmatol. Azert "jofej" volt apjaval: olyan helyre zaratta, ahonnet ralatott szeretett felesege monumentalis sirjara.

 

 Az erod kulso kapuja - annak idejen a varat krokodilokkal teli arok vette korul

Az erod belso kapuja

 

 Az erod fala

 

 
 Ezt lathatta Jahan shah nap mint nap elete utolso  9 eveben

 

Utitarsam marvanyba foglalva

 

Az egyik "marvanycsoda" Jahan shah egyik varbeli palotajaban

 

Marvanypalotak egyike kozelebbrol

 

Mar megint marvany...

 

A tron terem - a kozepso boltiv alatt ult a csaszar aranybol keszult es dragakovekkel diszitett tronjan

 

Sok mas csodas epuletet lattunk meg, de ezzel nem farasztom most a kedves Olvasot. A jobol is megart a sok: Firenzeben jarva a 100. reneszansz-festmeny utan valahogy nem ereztem kulonlegesnek Boticelli Venuszat sem... :o)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr63967545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása