HTML

Feljegyzések Hindusztánból

Egyetemi éveim közepe táján merült fel bennem az ötlet: jó lenne világot járni kicsit még mielőtt beszállok a "mókuskerékbe". Ha már dolgozik az ember, akkor nincs az a munkáltató, aki tolerálna egy 2-3 hónapos kiruccanást . Az idő múlásával egyre jobban kikristályosodott az útiterv: India, 2008 november 27 - 2009. március 29. Ez a blog az ott szerzett tapasztalataimat, élményeimet hivatott megörökíteni.

Friss topikok

"Tropusi tuskevar" Isten sajat orszagaban

2009.01.14. 08:41 Balazs.Indiaban

Mikor Vishnu isten hatodszor szuletett le a Foldre Parasurama kepeben, a legenda szerint egeyzseget kotott a tenger istenevel: ameddig el birja hajitani harci bardjat, ott lesz foldi birodalmanak hatara. Vishnu meglengette fegyveret es Kanyakumaritol egeszen Gokarnaig hajitotta azt; a tenger pedig hodolattal visszavonult es kiemelkedett a mai Kerala-allam foldje. Erre vezetheto vissza Kerala hivatalos mottoja, amellyel lepten-nyomon szembe talalkozik az utazo: "God's own country" vagyis "Isten sajat orszaga".

 

Kerala - Isten sajat orszaga


A kisse tulzasnak tuno allitasban azert van nemi igazsag: valoban vannak paradicsomi vonasai India ezen szegletenek. Palma erdok, tavak, folyok, gyonyoru tengerpart, a Nyugati-Ghatok bujan zold tropusi hegyvideke. Mindehhez egesz evben 30-35 fokos homerseklet tartozik.
Ami igazan kulonleges Keralaban az a "Backwaters", vagyis az allamot atszovo , tobbnyire termeszetes csatornak, tavak rendszere es a korulotte elo emberek kulturaja. Kicsit olyan mint Fekete Istvan Tuskevarjaban leirt videk tropusi kornyezetben, sok tizezer "Matulaval" es azok nepes familiajaval, akik mind  keteltu eletet elnek. Bicigli helyett kenuval, auto helyett motorcsonakkal jarnak es baranyok helyett vadkacsakat terelgetnek - a vizen, kenuban ulve.

Kacsa-pasztor - az elotte lathato  "nagy barna folt" a "nyaja"

 

Varkala utan Allapeybe erkeztunk, hogy egy lakohajot berleve egy 24 oras korut kereteben betekintest nyerhessunk a vizek nepenek eletebe. Allapey egy unalmas kis varos, ahol ketoras keresgeles utan sem talaltunk egy valamire valo ettermet, viszont itt lehet a legjobb "houseboat-turakat" kifogni. Szinte az egesz varos ebbol el: vagy lakohajoja van vagy azon dolgozik.

Ime! A "tropusi tuskevar" kepekben:

 

Uton a munkaba

 

 

Egy forgalmas keresztezodes

 

 

Che-Guevara es a sarlo-kalapacs gyakori "latvanyossagok" Keralaban, ahol paratlan modon, abszolut demokratikusan kerult hatalomra a kommunista part 30-40 evvel ezelott es nepszerusege azota is toretlen. A kommunizmustol persze meg messze vannak, de Kerala allam szocialis rendszere  illetve gazdasaga peldaerteku egesz Indiaban. Igy is lehet ezt csinalni...  

 

 

Egy haziko a "berekben"

 

 

Mosogatas

 

 

Egy tipikus "houseboat" vagyis lakohajo turistaknak

 

 

Ruhamosas kohoz csapkodos technologiaval

 

 

Taxi a vizivilagban

 

Parti eletkep - mosas

 

 

Egy atlagos vizi otthon

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzesek-hinduszthanbol.blog.hu/api/trackback/id/tr34881190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása